Report: Satcom veleprodaja se bliži kraju života?

report:-satcom-veleprodaja-se-blizi-kraju-zivota?

Satelitski operateri već dugi niz godina pozdravljaju svoje veleprodajne klijente. Deo toga je bio i zato što su mnogi operateri u početku bili u vlasništvu svojih nacionalnih telkoa koji su želeli da zadrže svoja prava na preprodaju i svoj inherentni profit. Zaista, skoro svi evropski telcosi su bili savršeno sretni da ulažu u satelite sve dok su zadržali svoje veleprodajne odnose.

Taj model se promenio u poslednjih nekoliko godina, jer su operateri gajili mnogo bliži odnos sa svojim glavnim klijentima.

Izveštaj kompanije Northern Sky Research (NSR) potvrđuje da satelitska komunikaciona industrija prolazi kroz reorganizaciju poslovnih modela suočenih sa sazrevanjem video emitovanja i bubnjevima poremećaja mega-sazvežđa igrača kao što je Starlink.

Istorijski gledano, industrija je modelovala tipičan oligopol sa nekoliko dominantnih globalnih i regionalnih igrača koji su koristili kritične orbitalne pozicije zajedno sa čvrstim barijerama za ulazak i niskim izlazom. Kao rezultat toga, operateri postavljaju i održavaju cijene na rastućim DTH tržištima, vozeći zavidne EBITDA marže sjeverno od 80 % i IRR ponekad preko 35 % u hotspot video susjedstvima. Sa stabilnim sazrevanjem video segmenta, operateri su počeli da se šire u manje profitabilna rešenja za daljinsko povezivanje i mobilnost, istovremeno održavajući EBITDA veleprodajni poslovni model,” navodi NSR.

“Nakon talasa nedavnih akvizicija i konsolidacije u industriji, pejzaž lanca vrednosti se menja kako bi odražavao evoluciju poslovnih modela i ulazak novih igrača koji su zauzeli drugačiji pristup tržištu. Ovi pristupi su široko kategorisani u veleprodaju i poslovne modele fokusirane na usluge. Rukovodioci na nivou C širom industrije i investitori procjenjuju evoluciju poslovnog modela i postavljaju temeljna pitanja na putu naprijed. Kako se poslovni modeli upoređuju sa kritičnim metrikama kao što su vrhunski rast, promet, profitabilnost i povraćaj investicije?

Tokom proteklih pet godina, kaže NSR, veleprodajni i maloprodajni operateri su videli značajno različite trendove u rastu prihoda, prema NSR-ovom Satelitskom industrijskom finansijskom indeksu, 12th Edition.

“Dok su tradicionalni veleprodajni operateri u proseku padali prihoda od -3,3 odsto u poslednjih pet godina, operateri usmereni na usluge zabeležili su visok jednocifreni do dvocifreni rast u istom periodu. Na primer, ViaSat Satellite Service i Hughes Services su u proseku 19.2% i 8% rasta prihoda y-o-y između 2017 – 2021 uprkos kašnjenju lansiranja u programima ViaSat-3 i Jupiter-3. Ostali primjeri postoje regionalni operatori s franšiznim poslovnim modelima maloprodaje ili upravljanih usluga s dvocifrenim y-o-y rastom. Istovremeno, regionalni veleprodajni operateri kao što je Avanti borili su se da voze stope punjenja,” navodi NSR.

“Tokom poslednjih pet godina, ostatak industrije je u proseku iznosio 5 miliona dolara u ARPOS-u, dok su ViaSat SS i Hughes Services zabeležili $299.8 miliona i $257.3 miliona u istom periodu, respektivno. Doduše, ARPO bi mogao biti bolja metrika ako je isključen prihod od korištenja ili preprodaje iznajmljenih kapaciteta. Stoga, odnos prometa se približava proceni 1 USD uložene imovine na $1 prihoda ostvarenog na komparativnoj osnovi među operaterima. Opet, ViaSat i Hughes nadmašuju ostatak tržišta sa 47.5% i 30.3%, respektivno, u prometu u 2021. Za kontekst, ViaSat je u stanju da generiše 47.5 centi za svaki $ u imovini. Nasuprot tome, Telesat, koji pokreće kompletan veleprodajni model, zabeležio je 35,7% prometa u 2021,” kaže NSR.

NSR pita: “Postoje li indicije da će poslovni modeli fokusirani na usluge ikada dostići pozitivan FCF i profitabilnost donje linije? Kratak odgovor je da. Poboljšanje Y-o-y Hughes Services-a u EBITDA-i, donjoj liniji i ROCE-u, zajedno sa zvezdanim performansama Iridium-a u većini kritičnih metrika, potvrđuje da bi drugi operateri usmereni na usluge mogli biti na putu da imaju koristi od ekonomije obima. Međutim, veća finansijska razboritost i upravljanje strukturom kapitala su kritični u ubrzavanju procesa.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top