skip to Main Content
Report: “Satelitska telefonska povezanost skoro mejnstrim”
Report:-“satelitska-telefonska-povezanost-skoro-mejnstrim”

Izvještaj Northern Sky Research (NSR) sugerira da je satelitska telefonska povezanost “na rubu mainstream usvajanja”.

NSR navodi da su najnoviji sporazumi o saradnji između SpaceX-a, T-Mobile-a, Apple-a i Globalstar-a pojačali pojam rane implementacije.

Satelitski operateri AST SpaceMobile, Lynk i Omnispace takođe napreduju u partnerstvu sa liderima mobilnih mreža kao što su Vodafone, Nokia i AT&T. Za razliku od tehnički dokazanih (FSS-band) LEO-HTS satting konstelacija koja zahteva komunikacione terminale, ove nove inicijative imaju za cilj da ispune obećanje direktne komunikacije putem mobilnih i MSS spektra u oblastima koje postojeći ćelijski tornjevi ne mogu da dohvate. Ipak, arhitektonski aspekti pokreću širok spektar mogućnosti u rasponu od asinhronog hitnog slanja poruka do kontinuiranog glasovnog i širokopojasnog povezivanja podataka,” kaže NSR.

NSR ističe AST SpaceMobile i navodi potencijal:

· Maloprodajna partnerstva: sporazumi sa Vodafone, Rakuten Mobile, AT&T, Orange i drugima.

· Recent Developments: Successful launch of test-satellite BlueWalker 3 with a 64 square meter phased-array antenna.

· Pokrivenost i propusnost: Zahvaljujući velikoj faznoj anteni, AST očekuje da će moći da ponudi desetine Mbps kapaciteta po osvetljenom području i potencijalno veći putem fokusirane tehnologije formiranja snopa. Veliki antenski sistem može omogućiti AST-u da zatvori vezu sa uglovima izgleda koji su niski kao 20 stepeni.

NSR dodaje: “Početna ljuska AST-a će biti ekvatorijalna, pokrivajući oko 85 zemalja u regijama niske geografske širine, uključujući zemlje u Africi u kojima Vodafone posluje (podložno regulatornom odobrenju). Na osnovu NCAT3 proračuna, prva ekvatorijalna ljuska dostići će maksimalnu pokrivenost 12 stepeni sjevera / juga [ekvatora] gdje živi 1,7 milijardi ljudi. 99 % takve populacije je ruralno. Kontinuirana usluga će biti dostupna između približno 7 stepeni geografske širine N/S, jer najmanje jedan satelit mora biti vidljiv u proseku. Kada AST u potpunosti rasporedi navedene tri ljuske, usluga će postati dostupna na kontinuiranoj osnovi između 60 stepena geografske širine, efektivno pokrivajući 88 procenat kopnene mase i dostižući 99 procenat svetske populacije.

SpaceX je već najavio razvoj tehnologije i partnerstvo sa T-Mobile-om i želi da beta testira uslugu pred kraj 2023. SpaceX će morati da opremi buduće v2 satelite sa različitim hardverom, spektrom i softverom kako bi podržao svemirsko-ćelijski.

Globalstar ima odnos sa Apple-om i kaže da će 85 procenat njegove satelitske mreže biti posvećen Apple-u.

42

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search