Report: “Satelitska telefonska povezanost skoro mejnstrim”

report:-“satelitska-telefonska-povezanost-skoro-mejnstrim”

Izvještaj Northern Sky Research (NSR) sugerira da je satelitska telefonska povezanost “na rubu mainstream usvajanja”.

NSR navodi da su najnoviji sporazumi o saradnji između SpaceX-a, T-Mobile-a, Apple-a i Globalstar-a pojačali pojam rane implementacije.

Satelitski operateri AST SpaceMobile, Lynk i Omnispace takođe napreduju u partnerstvu sa liderima mobilnih mreža kao što su Vodafone, Nokia i AT&T. Za razliku od tehnički dokazanih (FSS-band) LEO-HTS satting konstelacija koja zahteva komunikacione terminale, ove nove inicijative imaju za cilj da ispune obećanje direktne komunikacije putem mobilnih i MSS spektra u oblastima koje postojeći ćelijski tornjevi ne mogu da dohvate. Ipak, arhitektonski aspekti pokreću širok spektar mogućnosti u rasponu od asinhronog hitnog slanja poruka do kontinuiranog glasovnog i širokopojasnog povezivanja podataka,” kaže NSR.

NSR ističe AST SpaceMobile i navodi potencijal:

· Maloprodajna partnerstva: sporazumi sa Vodafone, Rakuten Mobile, AT&T, Orange i drugima.

· Recent Developments: Successful launch of test-satellite BlueWalker 3 with a 64 square meter phased-array antenna.

· Pokrivenost i propusnost: Zahvaljujući velikoj faznoj anteni, AST očekuje da će moći da ponudi desetine Mbps kapaciteta po osvetljenom području i potencijalno veći putem fokusirane tehnologije formiranja snopa. Veliki antenski sistem može omogućiti AST-u da zatvori vezu sa uglovima izgleda koji su niski kao 20 stepeni.

NSR dodaje: “Početna ljuska AST-a će biti ekvatorijalna, pokrivajući oko 85 zemalja u regijama niske geografske širine, uključujući zemlje u Africi u kojima Vodafone posluje (podložno regulatornom odobrenju). Na osnovu NCAT3 proračuna, prva ekvatorijalna ljuska dostići će maksimalnu pokrivenost 12 stepeni sjevera / juga [ekvatora] gdje živi 1,7 milijardi ljudi. 99 % takve populacije je ruralno. Kontinuirana usluga će biti dostupna između približno 7 stepeni geografske širine N/S, jer najmanje jedan satelit mora biti vidljiv u proseku. Kada AST u potpunosti rasporedi navedene tri ljuske, usluga će postati dostupna na kontinuiranoj osnovi između 60 stepena geografske širine, efektivno pokrivajući 88 procenat kopnene mase i dostižući 99 procenat svetske populacije.

SpaceX je već najavio razvoj tehnologije i partnerstvo sa T-Mobile-om i želi da beta testira uslugu pred kraj 2023. SpaceX će morati da opremi buduće v2 satelite sa različitim hardverom, spektrom i softverom kako bi podržao svemirsko-ćelijski.

Globalstar ima odnos sa Apple-om i kaže da će 85 procenat njegove satelitske mreže biti posvećen Apple-u.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top