Rivada naručuje satelite iz Terran Orbital-a

Minhenska svemirska mreža Rivada (RSN) naručila je 300 satelita iz Terran orbital-a. Ali postoji problem: Rivadina investicija za ovu početnu seriju satelita iznosi 2,4 milijarde dolara, ali pravila Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) zahtijevaju da svi sateliti budu u orbiti u roku od 43 mjeseca. Ovo je, po svaku meru, kratak raspored.

Operater ima ITU podneske za dve konstelacije od 300 satelita sa dva seta orbitalnih obaveza isporuke. “Sa ugovorom o proizvodnji koji je sada na snazi, raspoređivanje će početi 2025. godine, sa 300 satelita (288 plus 12 rezervnih) do sredine 2026. godine,” navodi se u saopštenju.

RSN je saopštio da je fokusiran na rast potražnje za “milijardama novih uređaja koji se pojavljuju na mreži” i da je “animiran uverenjem da bi trebalo da bude lako kupiti povezivanje kao što je to slučaj sa skladištenjem u oblaku ili računarskom snagom.” Verujemo da je Connectivity-as-a-Service budućnost.”

RSN-ov optimizam je hvale vrijedan, ali Terran Orbital’s Tyvak Nano-Satellite Systems je sam po sebi novajlija u izgradnji ove veličine narudžbi ili posebno letjelica ovih 500 kg većih veličina.

Taj optimizam se također temelji na onome što je RSN priznao da je bio niz intenzivnih pregovora sa vodećim industrijskim satelitskim dobavljačima oko visoko koncentrirane gradnje – i rasporeda lansiranja.

Pomaganje RSN-u je relaksacija nekih od pravila ITU-a o “uvođenju u upotrebu.” Odricanje od propisa ITU-a omogućava Rivadi da zaobiđe prvu obavezu (koja obično zahtijeva da 10 posto satelita bude u orbiti ove godine i koja je prevedena kao da je do juna i septembra za dvije sazviježđa ove godine) i umjesto toga RSN – po potrebi – obavezala se da će 50 posto svoje početne 288-satelitske konstelacije biti u orbiti do juna i septembra 2026. godine, Na taj način se zadovoljavaju pravila ITU-a.

Dvije sazviježđa imaju različite rokove za njihovo raspoređivanje od 50 posto. Jedan je 10. jun 2026. godine, a drugi je 18. septembar 2026. godine. Rivada plan – zajedno sa Teranovom konstrukcijom – omogućava “malo marže” u potencijalnim kašnjenjima u proizvodnji ili lanserima.

Krajnji rok, prema pravilima ITU-a, mora vidjeti sve satelite u orbiti do juna / septembra 2028. godine.

Rivada je zvanično rekao da ima finansiranje za projekat i za njegove konvencionalne troškove u godinama koje dolaze.

Izvršni predsjednik Rivade Declan Ganley izjavio je da su ugovori o pokretanju “neminovni”.

“Ovim ugovorom, Rivada je korak bliže pokretanju globalne mreže posvećene veleprodaji povezanosti i kapaciteta po tržišnim cijenama, čineći istinski globalnu povezanost kao uslugu stvarnošću. Sazvežđe koje gradimo sa Terran Orbital u kombinaciji sa našom patentiranom platformom za bežično tržište otvorenog pristupa omogućava nam da korisnicima širom sveta ponudimo mrežu sa neviđenom fleksibilnošću. To će biti ključno u pokretanju sledećeg dela tekuće komunikacione revolucije.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top