RSF i Eutelsat lansiraju nezavisni ruski DTH servis

0
rsf-i-eutelsat-lansiraju-nezavisni-ruski-dth-servis
RSF i Eutelsat lansiraju nezavisni ruski DTH servis

Reporteri bez granica (RSF) potpisali su ugovor sa Eutelsatom, koji će rezultirati pokretanjem namjenskog satelitskog servisa za emitovanje čiji je cilj pružanje nezavisnih vijesti i informacija publici ruskog govornog područja.Prema RSF-u, Svoboda, što na ruskom znači “sloboda,” predstavlja značajan korak napred u potrazi za neograničenim pristupom informacijama u regionu u kojem se sloboda medija suočava sa brojnim izazovima. Buket će omogućiti gledaocima koji govore ruski jezik pristup širokom spektru nezavisnog novinarstva i međunarodnih vesti, sa ciljem negovanja informisanijeg i raznovrsnijeg medijskog pejzaža.

Buket će sadržavati informativne programe koji nude sveobuhvatan i objektivan pogled na globalne događaje. RSF će obezbediti reprodukciju sadržaja za Svobodu, u skladu sa najvišim novinarskim standardima. Biće uspostavljeni posebni medijski i etički odbori kako bi se garantovalo da satelitski paket funkcioniše po najboljim standardima u pogledu novinarstva.

Eutelsat, poznat po svojoj ekspertizi u satelitskim uslugama, obezbediće mogućnosti satelitskog emitovanja, osiguravajući da Svoboda stigne do publike.

Komentarišući razvoj događaja, Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a, rekao je: “Satelitski buket Svoboda je ambiciozna inicijativa koja namerava da preokrene logiku propagande. Umesto da imaju tokove sadržaja pod itarnom kontrolom iz Rusije u demokratske zemlje, kako bi destabilizovali demokratije, omogućiće nezavisnim medijima da emituju prema ljudskim bićima koja ne uživaju svoje pravo na informisanje. Ovde se ne radi samo o odbrani slobode medija, već o stvaranju konkretnih uslova za cirkulaciju slobodnih i nezavisnih vesti i informacija. Pristup slobodnim i nezavisnim informacijama je osnovno pravo i ova inicijativa će nam pomoći da efikasno dopremo do publike. We believe in the power of journalism to shape societies and promote transparency and accountability”.

Ideja o ovom satelitskom paketu potekla je od Komiteta Denisa Diderota, kolektiva koji su osnovali medijski stručnjaci za promociju slobodnog protoka informacija bez ratne propagande i dezinformacija, koji je u partnerstvu sa RSF-om od 2022. godine na razotkrivanju propagande vezane za rat u Ukrajini.

André Lange, suosnivač Odbora Denisa Diderota, dodao je: “Komitet Denisa Diderota pokrenuo je u martu 2022. ideju o alternativnom buketu informativnih kanala za stanovništvo ruskog govornog područja i doprinio pregovorima koje je RSF vodio sa Eutelsatom. Omogućavanje dostupnosti transpondera je važan korak. Takođe pozdravljamo napore Eutelsata da sprovede sankcije francuskih i evropskih vlasti protiv ratnohuškačkih propagandnih kanala. Međutim, ostaje još mnogo toga da se uradi kako bi se spriječilo korištenje satelitskih kapaciteta evropskih satelitskih operatera od strane medija pod kontrolom nedemokratskih režima ili organizacija”.

Broadband TV News ekskluzivno razgovara sa Erwanom Luherneom, MD SPI Internationala, o kompaniji i njenim planovima za budućnost.