RSF pokreće satelitski informativni servis na ruskom jeziku sa Eutelsatom

0

RSF lansira Svoboda satelitski buket za nezavisno novinarstvo u Rusiji

U inicijativi bez presedana čiji je cilj osiguranje prava na informacije, Reporteri bez granica (Reporteri bez granica – RSF), međunarodna neprofitna organizacija koja promovira i brani slobodno, nezavisno i pluralističko novinarstvo, najavili su potpisivanje ugovora sa Eutelsatom, vodećim globalnim satelitskim operaterom, 7. novembra 2023. godine.RSF inicijativa će u narednim nedeljama videti lansiranje satelitskog buketa Svoboda, namenskog satelitskog servisa za emitovanje čiji je cilj pružanje nezavisnih vesti i informacija publici ruskog govornog područja.

Svoboda, što na ruskom znači “sloboda,” predstavlja značajan korak napred u potrazi za neograničenim pristupom informacijama u regionu u kojem se sloboda medija suočava sa brojnim izazovima. Buket će omogućiti gledaocima koji govore ruski jezik pristup širokom spektru nezavisnog novinarstva i međunarodnih vesti, sa ciljem negovanja informisanijeg i raznovrsnijeg medijskog pejzaža.

Buket će sadržavati informativne programe koji nude sveobuhvatan i objektivan pogled na globalne događaje. RSF će obezbediti reprodukciju sadržaja za Svobodu, u skladu sa najvišim novinarskim standardima. Biće uspostavljeni posebni medijski i etički odbori kako bi se garantovalo da satelitski paket funkcioniše po najboljim standardima u pogledu novinarstva.

Eutelsat, poznat po svojoj ekspertizi u satelitskim uslugama, obezbediće mogućnosti satelitskog emitovanja, osiguravajući da Svoboda stigne do publike.

“Satelitski buket Svoboda je ambiciozna inicijativa koja namerava da preokrene logiku propagande. Umesto da imaju tokove sadržaja pod autoritarnom kontrolom iz Rusije u demokratske zemlje, kako bi destabilizovali demokratije, omogućiće nezavisnim medijima da emituju prema ljudskim bićima koja ne uživaju svoje pravo na informisanje. Ovde se ne radi samo o odbrani slobode medija, već o stvaranju konkretnih uslova za cirkulaciju slobodnih i nezavisnih vesti i informacija. Pristup slobodnim i nezavisnim informacijama je osnovno pravo i ova inicijativa će nam pomoći da efikasno dopremo do publike. Vjerujemo u moć novinarstva da oblikuje društva i promovira transparentnost i odgovornost.” – Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

Ideja o ovom satelitskom paketu potekla je od Komiteta Denisa Diderota, kolektiva koji su osnovali medijski stručnjaci za promociju slobodnog protoka informacija bez ratne propagande i dezinformacija, koji je u partnerstvu sa RSF-om od 2022. godine na razotkrivanju propagande vezane za rat u Ukrajini.

Komitet Denisa Diderota pokrenuo je u martu 2022. godine ideju alternativnog buketa informativnih kanala za stanovništvo ruskog govornog područja i doprineo pregovorima koje vodi RSF sa Eutelsatom. Omogućavanje dostupnosti transpondera je važan korak. Takođe pozdravljamo napore Eutelsata da sprovede sankcije francuskih i evropskih vlasti protiv ratnohuškačkih propagandnih kanala. Međutim, ostaje još mnogo toga da se uradi kako bi se spriječilo korištenje satelitskih kapaciteta evropskih satelitskih operatera od strane medija pod kontrolom nedemokratskih režima ili organizacija.” – André Lange
Osnivač je Denis Diderot komitet.