RT France najavljuje zatvaranje poslovanja

Sankcionisani kanal RT France zatvoren je zbog zamrzavanja bankovnih računa u Francuskoj, objavila je na Tviteru glavna urednica Ksenija Fedorova. Francuski ogranak ruskog medija RT zabranjen je u Evropi zbog evropskih sankcija Rusiji. Prvobitni paket sankcija samo je zabranio emitovanje RT sadržaja u EU, a ne i samu produkciju.

– Nakon 5 godina nepopustljivosti, vlasti su stoga postigle svoj cilj: zatvaranje RT France […]. Generalna direkcija trezora odlučila je da zamrzne bankovne račune RT France, čime je onemogućen nastavak našeg poslovanja, izvještava Ksenia Fedorova.

Osuđujući “arbitrarnu mjeru”, on kaže da 123 francuska radnika danas rizikuju da ne dobiju plate za januar i izgube posao. Francusko ministarstvo ekonomije i finansija je
prošlog petka, 20. januara, pojasnilo da je imovina mreže zamrznuta u sklopu najnovijih evropskih sankcija, a ne na direktnu inicijativu francuske vlade.

Za razliku od prvobitnih sankcija usvojenih nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru 2022., decembarske sankcije zamrzavaju imovinu subjekata pod sankcijama. Situacija je posebna jer je Francuska bila jedina članica EU koja je imala RT ogranak na svojoj teritoriji.

Sputnjik i RT , optuženi da su Kremljov alat za dezinformisanje, zabranjeni su od 2. marta 2022. u Evropskoj uniji, kako na televiziji tako i na internetu.

Izvor: rtbf.be

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top