RTL Grupa zadržava kontrolni udio u Grupi M6

RTL Grupa je objavila da namjerava zadržati kontrolni udio u Groupe M6.

Odluka je došla nakon strateškog pregleda i “nekoliko finansijski atraktivnih ponuda” za njen udio od 48,3% u francuskoj komercijalnoj televiziji.

Thomas Rabe, izvršni direktor RTL grupe, rekao je: „RTL Grupa je strateški dioničar Groupe M6 već 35 godina. Groupe M6 je jedna od najbolje vođenih TV kompanija u Evropi sa odličnim menadžerskim timom, na čelu sa svojim izvršnim direktorom Nicolasom de Tavernostom. Grupa M6 je u 2021. godini ostvarila rekordne poslovne rezultate. Nastavit ćemo s našom strategijom izgradnje nacionalnih medijskih grupa dovoljne veličine da se takmiče sa američkim platformama.”

Prošlog mjeseca, Groupe Bouygues, RTL Group, Groupe TF1 i Groupe M6 odlučile su odustati od svog plana za spajanje Groupe TF1 i Groupe M6, zbog zabrinutosti nadležnih za zaštitu konkurencije.

Međutim, RTL Grupa sada smatra da su pravni rizici i neizvjesnosti previsoki, zbog potrebnih procesa odobrenja od strane antimonopolskih i medijskih vlasti, i vremena za predstojeću obnovu licence za glavni kanal M6.

Ono što ostaje slon u prostoriji je ono što je pokrenulo proces spajanja na prvom mjestu, potreba za konsolidacijom tržišta za europsku TV kako bi se izolirala od Global Tech platformi.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top