Rusija testira vlastiti sistem za kodiranje televizije

rusija-testira-vlastiti-sistem-za-kodiranje-televizije

Aleksej Volin, generalni direktor ruske kompanije za satelitske komunikacije (RSCC), otkrio je da je Rusija počela da testira sopstveni sistem za kodiranje televizora.

Govoreći na Forumu za digitalnu transformaciju, on je dodao da će to postati univerzalno rešenje za sve satelitske operatere i zameniti strane sisteme.

Volin je nastavio: “Prije godinu i pol proizvedeni su gotovo svi komunikacijski sateliti po principu “ruska platforma – uvezeni teret”. Kao deo ICC-a, došli smo do zaključka da su ruska preduzeća spremna da kreiraju sopstveni teret. Kao rezultat toga, danas je u proizvodnji potpuno domaća svemirska letjelica Express-AMU4. Ovo je bio prvi projekt u okviru ICC-a”.

Drugi pravac je bio prenos svemirskih komunikacionih centara (SCC) i kontrolnih centara misija (MCC) na njihov softver, jer… neki strani partneri jednostavno su prestali servisirati softver instaliran u objektima. “Today, both we and Gazprom Space Systems and Gonts have TsUPs and TsKSs that have fully adapted Russian products”.

Odvojeni radovi morali su se obavljati sa prijemnom opremom na terenu, prije svega za VSAT mrežu. “Analizirali smo tržište i otkrili da trenutno radi oko 150.000 uređaja za prijem u inostranstvu. Stoga, RSCC, zajedno sa RTCOMM-om i MIPT-om, razmišljaju o stvaranju analoga uvezenih VSAT stanica”.

Stabilan rad ruske konstelacije komunikacionih i radiodifuznih satelita postao je od posebnog značaja poslednjih meseci.

“Sada postoje česti pokušaji da se zameni ili ometa TV signal. U toku je rad na potpuno domaćem rešenju koje može da neutrališe ove rizike. Govorimo o stvaranju hardversko-softverskog kompleksa sposobnog da odredi ciljane smetnje u radu svemirske letjelice. Nadamo se da će biti spremna do kraja godine”.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top