Najbolje besplatne aplikacije za postavljanje pametne satelitske antene
Sat aplikacije za iOS i Android

Satelitski prijem je hobi za one korisnike koji su u stalnoj potrazi za novim TV kanalima, redovno skenirajući geostacionarne satelite na horizontu. Za njihovo primanje potrebno je odlično nišanjenje satelitskog ogledala, za šta je potrebna pomoć specijalizovanih uređaja da bi bila moguća…

Satelitski prijem je hobi za one korisnike koji su u stalnoj potrazi za novim TV kanalima, redovno skenirajući geostacionarne satelite na horizontu. Za njihov prijem potrebno je odlično nišanjenje satelitskog ogledala, za šta je potrebna pomoć specijalizovanih uređaja, poput pediometara ili digitalnih mjernih instrumenata za pronalaženje satelita. Alternativno rješenje su pametne aplikacije koje su besplatno dostupne u App Store-u i Google Play Store-u, koje pretvaraju mobilni telefon u prijenosni sat finder, a u članku koji ćete pročitati naći ćete listu najboljih njima.

Mnogo je hobista koji preferiraju mobilno ogledalo, ali većina fanatika ne odustaje od fiksnog prijema i ima 3, 4 ili čak više satelitskih ogledala za optimalan i neprekidan signal. Posjeta krovu za nove mete uvijek je ugodan izazov, sve dok ga prati pravi pronalazač signala koji pomaže u preciznom postavljanju “tanjira”. Pametne aplikacije prikazuju na ekranu pametnog telefona kritične informacije o položaju satelita na nebu, uključujući koordinate područja, očitavanje kompasa, nagib LNB-a i druge informacije. Sve to daje jasnu sliku o tome gdje se posuda treba okrenuti kako bi korisnik mogao izabrati aplikaciju koja će najbolje odgovarati njegovim vlastitim potrebama.

Sat aplikacije za iOS

Satellite Finder (Pro) (također za Android)

Aplikacija vam pomaže da postavite svoju satelitsku antenu. Na osnovu vaše lokacije i odabranog satelita, aplikacija vam pokazuje u kojem horizontalnom i vertikalnom smjeru trebate poravnati svoju antenu. Kao dodatnu funkciju, pomoću aplikacije možete provjeriti postoje li prepreke koje sprječavaju preuzimanje. U trenutnoj verziji možete birati između više od 200 satelita.

Eutelsat satelitski tražilo

Eutelsat satelitski pronalazač omogućava određivanje parametara usmjeravanja svih satelita u floti Eutelsat. Aplikacija također omogućava proširenoj stvarnosti da odredi lokaciju ugradnje antene i prilagodi ugao polarizacije glave.

SatFinder 3D proširena stvarnost

Pomoću ove aplikacije možete vidjeti sve dostupne satelite za vaše područje u realnom vremenu. Više ne morate tražiti željeni smjer, samo usmjerite svoj uređaj prema nebu, odaberite svoj satelit sa liste, pritisnite dugme “AR” i postavite tip ogledala pomak ili osnov. Aplikacija SatFinder 3D prikazuje 3D model satelitskog ogledala usmjerenog direktno na željeni satelit. Kameru svog uređaja možete usmjeriti prema zidu svoje kuće i pogledati smjer 3D modela antene. Ovaj program je ujedno i baza podataka transpondera (frekvencija) svih TV/RADIO satelita na svijetu i lako možete pronaći parametre satelita.

SatFinder ( MGE) (također za Android)

SatFinder (MGE) je alat koji će vam pomoći da podesite satelitsko ogledalo. Daje LNB azimut, elevaciju i nagib za vašu lokaciju (na osnovu GPS-a) i odabrani satelit sa liste. Rezultat se prikazuje i numerički i grafički na Google mapama. Također ima ugrađen kompas koji će vam pomoći da pronađete ispravan azimut satelita. Također može koristiti proširenu stvarnost da pokaže gdje se nalazi satelit u prikazu kamere.

SatFinder Lite (također za Android)

SatFinder Lite koristi senzore vašeg mobilnog telefona da otkrije vašu fizičku poziciju i izračunava azimut i elevaciju koju bi vaša satelitska antena trebala imati. Koristite svoju kameru da vidite proširenu stvarnost koja prikazuje ikone satelita tamo gdje su pozicionirane na nebu. Daje realističan pogled na horizont i pomaže da se osigura da između satelitskog ogledala i samog satelita nema prepreka, kao što su grane drveća ili vrhovi kuća. Dodirnite ekran da napravite snimak ekrana proširene stvarnosti.

DishPointer (Satelitski Finder)

DishPointer je aplikacija koja vam omogućava da orijentirate antenu na bilo koji satelit. Zahvaljujući senzorima vašeg pametnog telefona (kompas, akcelerometar) ova aplikacija prikazuje ciljani satelit u svemiru kako bi se bolje odabrala pozicija antene i osiguralo odsustvo bilo kakve prepreke (zid, drvo, itd.). Uključuje modul za izračunavanje magnetske deklinacije i kompenzaciju greške između magnetskog sjevera i geografskog sjevera, što pomaže u prikazivanju ispravnog smjera. Također koristi GPS za prikaz vaše lokacije na karti, a zatim za prikaz smjera ciljanog satelita od vaše lokacije.

Satelitski pokazivač

Satelitski pokazivač je moćan alat koji vam pomaže da jednostavno instalirate svoju satelitsku antenu. Usmjerite uređaj prema nebu i zumirajte geostacionarne satelite koji kruže oko Zemlje. Imat ćete pristup ažurnoj bazi podataka sa više od 200 satelita, s opcijom pretraživanja koja će vam olakšati pretragu. Kada odaberete satelit, moći ćete pročitati brojne informacije potrebne za vašu instalaciju, kao što su geografska zona, geografska dužina, dostupne frekvencije opsega, azimut, elevacija i uglovi polarizacije izračunati iz vaše lokacije.

Sat pokazivač: tanjir i satelitski tražilo

Ova aplikacija je dizajnirana da vam pomogne da svoju antenu usmjerite na satelit po vašem izboru. Omogućuje vam pristup listi od više od 400 satelita. Kada se odabere satelit, moći ćete pročitati broj informacija potrebnih za vašu instalaciju, kao što su geografska zona (regija/zemlja), pozicija (dužina istočna ili zapadna), elevacija i azimut, kako je izračunato na osnovu vašeg lokacija.

Dish Align

Dish Align je jednostavna, ali moćna aplikacija za poravnavanje vaše satelitske antene. Omogućava vam da odaberete tačan položaj ogledala i satelita koji tražite, tako da možete savršeno ciljati i primati odgovarajuće signale. Ima ugrađen kompas koji je posebno dizajniran da simulira ogledalo na vašem iPhoneu, tako da pokazuje tačan smjer u kojem bi trebao biti okrenut.

Sat Scope

Ova aplikacija vam pokazuje lokaciju satelita. Kada instalirate ili resetujete satelitsku antenu, ona pokazuje smjer u kojem bi trebao biti usmjeren prema satelitu koji ste odabrali. Položaj satelita je prikazan kao crvena tačka iznad slike kamere, tako da možete provjeriti ima li prepreka između vas i satelita.

SatCatcher-Dish set & Pointing

SatCatcher je satelitski tražilo i indikator ogledala koji vam omogućava da orijentirate svoju antenu prema bilo kojem satelitu. Koristeći proširenu stvarnost, ova aplikacija prikazuje ciljani satelit u svemiru kako bi bolje odabrala lokaciju vaše antene i osigurala odsustvo bilo kakve fizičke prepreke. Također koristi GPS vašeg telefona da prikaže vašu lokaciju na karti i pokazuje smjer satelita od vaše lokacije. Ima ugrađeni bip kompas koji omogućava da se ogledalo usmjeri prema zvučnim signalima ubrzanja ili strelici kompasa, dok se pomoću akcelerometra provjeri da li je njegov oslonac okomit.

Sat aplikacije za Android

 

Aplikacija Satellite Finder – AR antena

Satellite Finder App-AR je jednostavan i besplatan alat koji vam pomaže da postavite svoju satelitsku antenu. Pronalazi bilo koji satelit na osnovu vaše trenutne lokacije i također pronalazi ispravan ugao odabranog satelita. Ovaj satelitski tražilo će vam dati smjer satelita, kut azimuta, kut elevacije i nagib LNB-a na različite načine putem kompasa, karte i AR prikaza, tako da možete poravnati svoju antenu prema odabranom satelitu. To je satelitski lokator koji lako može pronaći gdje se satelit nalazi širom svijeta, a istovremeno prikazuje numeričke i grafičke podatke kao što su geografska širina i dužina.

Postavite Satellite director AR view lite

Postavite Satellite Director AR view lite omogućava vam da pronađete smjer satelita u prikazu proširene stvarnosti (AR). To je jednostavan i besplatan alat za podešavanje položaja ogledala i možete dobiti satelitski smjer, azimutski kut i ugao elevacije, na različite načine putem kompasa, karte i AR prikaza. Pronalaženje satelita odabirom s karte pomoći će vam da pronađete traženi satelit tako što ćete pokazati ispravan smjer na karti odabranog satelita s liste.

Satellite Finder PRO (Tanjir)

Satellite Finder PRO (Dish Pointer) je alat za traženje satelita koji vam pomaže da postavite svoju antenu bilo gdje i uz minimalan napor izračunavajući sve potrebne vrijednosti. Pomaže u usklađivanju satelitskih antena koristeći proširenu stvarnost i daje vam LNB nagib za vašu lokaciju (na osnovu GPS-a). Ima ugrađen žiro kompas koji se koristi za pronalaženje tačnog geografskog smjera i pomaže vam da pronađete ispravan azimut satelita. Koristi proširenu stvarnost za prikaz položaja satelita na ekranu kamere u realnom vremenu. Osim toga, ima značajku zemljovida uživo u 4 prikaza kao što su normalni, hibridni, satelitski i tlocrt kako bi vam pružili bolje razumijevanje lokacija.

Jednostavan AR Satelit Finder

Aplikacija “Easy AR Satellite Finder” idealan je alat koji će vas voditi kroz korake instaliranja vaše satelitske antene. Ima ugrađen kompas, dok izračunava postavke i preko kamere mobilnog pruža 3D model u stvarnoj slici koristeći AR (augmented reality) tehnologiju, dajući sve informacije koje su vam potrebne na svakom koraku za brzo i jednostavna instalacija. Na osnovu date lokacije, on određuje azimut i uglove elevacije i pokazuje vam u kojem smjeru da usmjerite svoju antenu.

SATFINDER

SatFinder je još jedan alat koji pomaže u podešavanju satelitske antene. Daje LNB mjerenja azimuta, elevacije i nagiba za vašu lokaciju (na osnovu GPS-a) i odabrani satelit sa liste. Njegovi rezultati se prikazuju na mobilnom ekranu, i kao brojčani podaci i kao grafike na Google mapama. Također ima ugrađeni kompas koji vam pomaže da pronađete ispravan azimut satelita, dok podržava funkciju mape Zemlje uživo. Koristi senzor vašeg telefona da dobije vaš azimut, tako da izračunavanje položaja satelita zavisi od tačnosti senzora vašeg mobilnog telefona.

GPS satelitski promatrač i vremenska prognoza

Uz pomoć GPS Satellite Spotter & Weather Forecast aplikacije pronaći ćete satelit s detaljima elevacije i azimuta koji pomažu da se ogledalo pravilno poravna. Takođe dobijate detalje o TV i radio kanalima, vrednostima frekvencije, polarizaciji, Symbol rate, FEC, detaljima sistema, konfiguraciji itd. Dostupna je i potpuna vremenska prognoza sa informacijama kao što su temperatura, vlažnost, pritisak, brzina vjetra, stepen vjetra i vrijeme izlaska/zalaska sunca u gradu, a također ćete dobiti nadmorsku visinu vaše trenutne lokacije. Štoviše, aplikacija ima najnoviju značajku proširene stvarnosti da se vidi tačna lokacija pomoću AR kamere.

Satelit Finder: Satellite Director- Satellite

Satellite Director lako otkriva gdje bi se satelit mogao nalaziti širom svijeta. Ima ugrađeni žiro kompas i pruža precizan ugao azimuta, elevaciju satelita i ugao nagiba LNB-a za vašu trenutnu lokaciju. Pruža GPS-bazirane detalje za odabrani satelit, dok prikazuje digitalne vrijednosti za podatke i ilustrovanu lokaciju na Google mapama.

Satelitski Finder ( Traženje za poravnavanje tanjira)

Na osnovu vaše lokacije i odabranog satelita, ova aplikacija vam pokazuje horizontalni i vertikalni smjer u kojem trebate poravnati satelitsku antenu. To je savršen satelitski tražilo koji osigurava ispravan azimut, elevaciju, polarizaciju i nagib LNB-a u odnosu na vašu geografsku lokaciju (na osnovu GPS-a). Ispod izračunatih vrednosti nalazi se oblast sa grafičkim prikazom azimutnog ugla, dok se azimutni ugao izračunava magnetnom deklinacijom.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top