Satelitska i kablovska televizija i dalje na vrhu u Njemačkoj

0
satelitska-i-kablovska-televizija-i-dalje-na-vrhu-u-njemackoj
Satelitska i kablovska televizija i dalje na vrhu u Njemačkoj

DTH sateliti i kablovi i dalje su daleko najčešće korišćene metode prijema televizije u Nemačkoj, ali najveće stope rasta zabeležene su i drugde.DTH satelitsku televiziju trenutno koristi 16,4 miliona domaćinstava – to odgovara 42% TV domaćinstava (2022: 43%), prema studiji Video Trends 2023, koju su njemačke medijske vlasti objavile na konferenciji Medientage München 2023.

Pretplatu na kablovsku televiziju koristilo je 15,9 miliona domaćinstava, što odgovara 41% (2022: 43%). Zabilježen je snažan rast ekskluzivnog TV prijema putem interneta (OTT), za koji se opredijelilo 3,1 milion domaćinstava – što je povećanje sa 6% na 8% domaćinstava u odnosu na 2022. godinu. IPTV i DTT ostaju nepromijenjeni na 4,6 miliona (12%) i 2,1 milion (6%).

Zabilježen je rast zemaljskog TV prijema ako je uključena upotreba na PC/laptop i mobilnim uređajima: tada 5,9 miliona domaćinstava gleda TV putem DTT-a, što odgovara 15% TV domaćinstava (2022: 14%). U poređenju sa 2019. godinom, povećanje je iznosilo 37%.

“Trenutni podaci o korištenju DTT-a pokazuju dvije stvari. S jedne strane, sa stanovišta potrošača, politika mora učiniti sve što je moguće da u potpunosti osigura frekvencije zemaljske televizije nakon 2030. godine. S druge strane, jasno je da je razvoj tehnologije emitovanja 5G Broadcast sa fokusom na mobilnu upotrebu video zapisa apsolutno na pravom putu. Infrastruktura zemaljskog prenosa će tako nastaviti da obezbeđuje potrošačku, energetski efikasnu i kriznu distribuciju audiovizuelnog sadržaja u budućnosti,” rekla je Fransi Petrik, generalna direktorka Media Broadcast-a, operatera nemačke DTT platforme Freenet TV.

Broadband TV News ekskluzivno razgovara sa Erwanom Luherneom, MD SPI Internationala, o kompaniji i njenim planovima za budućnost.