Satelitski zemaljski segment vrijedan 80 milijardi dolara do 2032. godine

0
satelitski-zemaljski-segment-vrijedan-80-milijardi-dolara-do-2032.-godine
Satelitski zemaljski segment vrijedan 80 milijardi dolara do 2032. godine

Najnoviji izveštaj Euroconsult-a sugeriše da će satelitski zemaljski segment dostići kumulativnu vrednost od 80 milijardi dolara (73,5 milijardi evra) do 2032. godine.

Studija, koja uključuje ulogu antena ravnog panela, kaže da ove antene predstavljaju masivnu površinu rasta i da će činiti 74 odsto prodatih komercijalnih korisničkih terminala do 2032. godine u poređenju sa oko 45 odsto u 2022. godini.Izveštaj naglašava kako komercijalno tržište terminala korisnika ima koristi od robusnog rasta u različitim vertikalama. Ova ekspanzija se kreće od postizanja univerzalnog širokopojasnog pristupa do ugostiteljstva do potreba industrije mobilnosti, preduzeća i vladinih klijenata. Tržišna potražnja podstiče razvoj terminala koji se neprimetno prebacuju između LEO-a, MEO-a i GEO-a, poboljšavajući performanse i otpornost, kaže Euroconsult.

“Na nivou zemaljskih stanica pojavljuju se specifični trendovi u različitim segmentima. U komercijalnom sektoru, robusna ulaganja u satelitske sisteme visoke propusnosti (HTS) i satelita sa veoma visokom propusnošću (VHTS), posebno u NGSO konstelacijama, podstiču rast na tržištu podataka i usluga. Nasuprot tome, tržište emitovanja doživljava pad, pod uticajem promene ponašanja potrošača i zemaljske konkurencije,” navodi se u izveštaju.

Studija Euroconsult naglašava pozitivne izglede za tržište zemaljskih segmenata i naglašava ključnu ulogu NGSO konstelacija, softverski definisanih rešenja i trendova specifičnih za segment u oblikovanju budućnosti industrije.

Dinamična evolucija svemirskog segmenta, sa fleksibilnim korisnim opterećenjima i sazvežđama, naglašava potrebu za prilagodljivom zemaljskom infrastrukturom za podršku naprednim komunikacionim potrebama. Razvoj softverski definisanih rešenja na nivou prostora i zemlje ostaće glavni pokretač proizvođača zemaljskih segmenata. Ova rješenja obuhvataju virtualne funkcije koje optimiziraju iskorištenost kapaciteta, smanjuju troškove i poboljšavaju ukupnu efikasnost, uključujući softverski definirano umrežavanje, virtualizaciju i cloud tehnologije.” – Jean Benoit Laithier, glavni savjetnik, Euroconsult.