skip to Main Content
Saudijska Arabija navodno će ukinuti zabranu beIN -a

beIN Sportu četiri i po godine duga zabrana u Saudijskoj Arabiji možda se bliži kraju.

Prema The Athleticu , katarskoj televiziji više neće biti zabranjen ulazak u zemlju sudeći prema izvorima iz Saudijskog kraljevstva. 

Prestanak zabrane značit će da će se fudbalske utakmice iz engleske Premier lige, UEFA -e, FIFA -e prvi put legalno u Saudijskoj Arabiji prikazati godinama.

U saopćenju koje je prenio Reuters , beIN je rekao da su mu se obratili zvaničnici u Rijadu radi rješavanja pravnih slučajeva. 

Saudijska vlada u međuvremenu još nije komentirala izvještaje. 

Emiter, koji je primarni nosilac sportskih prava u regiji MENA, prvi je put podnio tužbu WTO -u 2018. godine u kojoj se navodi da je emiter blokiran. Nakon toga je uslijedila međunarodna investiciona arbitraža protiv zemlje u ukupnom iznosu od više od milijardu američkih dolara – brojka za koju se navodi da se sada riješila.

U međuvremenu je piratska kampanja sponzorirana od strane saudijske vlade beoutQ bila posebno usmjerena na beIN i otela njene kanale za ilegalno emitiranje putem Saudijske Arabije i na međunarodnom nivou putem interneta.

Sporazumom će se Saudijska Arabija isključiti prije Q – za koju je WTO odlučila da je povezana s kraljevstvom unatoč protestima o nevinosti. 

Ovo dolazi mjesecima nakon što se beIN Sports počeo pojavljivati ​​na neredovnoj osnovi u Saudijskoj Arabiji, iako je njegova web stranica još uvijek bila blokirana i licenca nije vraćena. 

Zabrana beIN -a i povezana piratska kampanja bili su ključni faktori koji su doveli Premier ligu da blokira preuzimanje Newcastle Uniteda od strane konzorcija koji je vodio Fond za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije. Ostaje da se vidi da li će Saudijska Arabija ponovo razmotriti kupovinu, koja je napuštena prošle godine.

33

Vezani članci

Back To Top
Search