skip to Main Content
SaxaVord sarađuje sa proizvođačem raketa
Saxavord-saradjuje-sa-proizvodjacem-raketa

Uprkos neuspjehu Virgin Orbita u CornwalluŠkotska svemirska luka SaxaVord ubrzano napreduje sa svojim planovima. SaxaVord se materijalno razlikuje od Cornwallove svemirske luke Newquay po tome što planira da vertikalno i direktno podigne konvencionalne rakete u orbitu sa svoje lansirne rampe.

SaxaVord je najavio partnerstvo sa Rocket Factory Augsburg (RFA). Ovo partnerstvo će RFA omogućiti ekskluzivni pristup lansirnoj rampi Fredo u SaxaVordu, najsjevernijoj tački Velike Britanije. Prvo lansiranje rakete očekuje se kasnije ove godine.

Lansirna rampa Fredo, koju je izgradila svemirska luka SaxaVord, prva je betonska lansirna rampa u Velikoj Britaniji i obezbediće vodu i azot, kao i funkcionalne zgrade, uključujući kontrolnu sobu u okviru partnerstva sa RFA.

Komercijalna svemirska luka u Shetlandu idealno je smještena za RFA za lansiranje tereta pri visokoj kadenci u polarne, sunčeve sinhrone orbite. Postojeća logistika i infrastruktura, spremnost za lansiranje, kao i brza implementacija i odgovarajući mentalitet bili su ključni faktori zbog kojih je RFA odlučila da sarađuje sa kompanijom SaxaVord. Sa višegodišnjim partnerstvom, koje uključuje ulaganja u dvocifreni raspon od milion funti, RFA obezbeđuje svoje prvo mesto za lansiranje leta kako bi mogla da pruži svoje usluge pojedinačno prema zahtevima kupaca.

Testiranja će se obaviti ovog ljeta u SaxaVordu, a prvo lansiranje biće raketa koja će letjeti do 500 kilometara i ući u sinhronu orbitu Sunca.

“Veoma smo uzbuđeni što ćemo lansirati naš prvi let iz SaxaVorda. Ovo partnerstvo privatno finansiranih kompanija omogućava duh i brzinu koja nam je potrebna, da budu na vrhu komercijalnog takmičenja za mala lansiranja,” rekao je Jörn Spurmann, CCO u RFA. “Ekipa SaxaVord bila je neverovatno odlučna da izgradi našu lansirnu rampu i pokrene operacije. Ponosni smo što smo deo ovog istorijskog događaja za Veliku Britaniju koji je izgradio prvu lansirnu rampu u kontinentalnoj Evropi. Čvrsto verujemo u stratešku svemirsku viziju Velike Britanije i apsolutno smo uvereni da je dvocifrena investicija miliona na lokaciji dobro pozicionirana sa naše strane.

Frank Strang, izvršni direktor SaxaVord Spaceporta, dodao je: “Oduševljeni smo što možemo započeti Novu godinu najavljujući naše partnerstvo sa RFA. Podržaćemo RFA tokom čitavog životnog ciklusa lansiranja, od olakšavanja testiranja, inspekcija, goriva i bezbednosti, do snabdevanja MET vremenskim podacima i pristupa našoj mreži zemaljskih stanica za prikupljanje i distribuciju podataka. Ceo tim jedva čeka da pozdravi RFA i blisko sarađuje dok se približavamo prvom vertikalnom lansiranju Velike Britanije u svemir u Unstu.

Partnerstvo će omogućiti RFA da lansira satelite, od kojih je većina aktivna u dve glavne oblasti: posmatranju Zemlje i komunikacijama. Podaci prikupljeni od strane ovih satelita mogu biti od koristi bilo kojoj industriji. Primjeri primjene uključuju: optimizaciju logističkih ruta, rano otkrivanje šumskih požara, Internet stvari, analizu uslova na zemlji, održavanje infrastrukture, prikupljanje zdravstvenih podataka, samovozeće automobile, klimu i zaštitu životne sredine. Na ovaj način, RFA kaže da deluje kao omogućavanje boljeg povezivanja, razumevanja i zaštite Zemlje.

RFA je osnovana 2018. godine kao odvajanje od OHB-a, a 2019. godine pretvorena je u javno preduzeće.

31

Vezani članci

Back To Top
Search