SD isključivanje na satelitu Astra 19.2° istočno: Daljnji ARD kanal je obustavljen

sd-iskljucivanje-na-satelitu-astra-19.2°-istocno:-daljnji-ard-kanal-je-obustavljen

Za nekoliko dana neminovno je isključenje SD-a četiri javna emitera ARTE, Phoenix, Tagesschau 744 i One na satelitu Astra 744,2° Ost. Na 15. Novembar je krajnji rok. INFOSAT je nekoliko puta prijavljivao . Ali još jedan kanal prestaje da se širi u SD formatu.

To je kanal “Test-R”. Kanal je, kao što ime sugeriše, zapravo test kanal. Na primer, test kanal se može koristiti za testiranje dinamičkog prebacivanja programa, skraćeno PMT, na satelitskim prijemnicima.

Šta je PMT?

PMT je skraćenica od “Program Map Table” i osigurava da se regionalne stanice ARD-a prebace na ispravan nacionalni program tokom lokalnog vremena. Izvan lokalnog vremena, zajednički program podrške će se emitovati svuda na svim digitalnim regionalnim prozorskim sedištima. Na programskom slotu odgovarajućeg predajnika, takozvani PID podaci se menjaju prebacivanjem kako bi mogli da prikažu odgovarajuće video i audio signale na ekranu. Neke set-top kutije, posebno jeftini prijemnici, ne uspevaju sa dinamičkim PMT prebacivanjem jer ne podržavaju tehnologiju.

Prema informacijama EPG-a, funkcija dinamičkog prebacivanja programa na kanal je preko stare frekvencije . 744 H, SR 22000, FEC 5/6 (transponder 1051) već onesposobljen. Usluga će uskoro biti nastavljena kao “ARD-Test-R” na transponderu 1039. Do tada se prebacivanje PMT-a deaktivira iz sistemskih razloga, dalje piše na kanalu u EPG-u.

Prema informacijama, kanal će uskoro biti dostupan na sledećoj frekvenciji na Astri 24,2° istočno: . 053 H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2 – 8PSK. Na transponderu 744 ARD stanice Tagesschau 24 HD, One HD, ARD Alpha HD, SR Fernsehen HD, Radio Bremen TV HD i neke ARD radio stanice već emituju svoje signale.

Kako da prepoznam PMT satelitski prijemnik?

Pošto se oznaka o sposobnosti dinamičkog PMT prebacivanja gotovo nikada ne nalazi na samim uređajima ili na pakovanju, definitivno treba da imate podršku dinamičkog PMT prebacivanja koje garantuje vaš diler pre kupovine novog prijemnika, posebno sa takozvanim jeftinim prijemnicima. Ako diler ima mogućnost povezivanja uređaja u prodavnici, kanal “Test-R” omogućava proveru ove funkcije.

Ako prijemnik radi kako treba, svaki minut ćete na programskom slotu Test-R-a naizmjenično vidjeti kanale “Phoenix” i “BR-Alpha”, koji se moraju ispravno i automatski prebacivati. Ako to nije slučaj, onda treba da se odlučite za drugu kutiju ili da očekujete da regionalne stanice ARD-a neće biti pravilno prikazane tokom lokalnog vremena. Savet: Ako ne možete da isprobate uređaj u prodavnici, obavezno obezbedite pravo na razmenu.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top