SES je od EIB-a pozajmio 300 miliona eura

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmila je iznos od 300 miliona evra luksemburškom satelitskom operateru SES (Astra) . Zajam EIB-a će pomoći u financiranju tri potpuno digitalna SES satelita koji opslužuju Zapadnu Evropu, Afriku i Bliski istok.

EIB, finansijska institucija Evropske unije, i vodeći svjetski dobavljač rješenja za povezivanje sadržaja SES objavili su detalje svog ugovora o finansiranju od 300 miliona eura.

Sedmogodišnji kredit će pokriti investicije vezane za dizajn, nabavku i lansiranje tri ranije najavljena satelita koji će pružati napredne usluge emitovanja i širokopojasnog pristupa u zapadnoj Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Zajam je najveći iznos koji je EIB ikada dala kompaniji sa sjedištem u Luksemburgu.

Projekat, podržan kroz finansiranje EIB-a, uključuje nabavku tri satelita od Thales Alenia Space za pružanje televizijskog emitovanja i mrežnih usluga. Satelitski operater SES priprema dva nova satelita, Astra 1P i Astra 1Q, za poziciju 19,2°E , i satelit SES 26 na 57°E.

Dva od tri satelita su fleksibilni i potpuno softverski definirani sateliti nove generacije, koji će omogućiti rekonfiguraciju usluga i trenutno prilagođavanje na orbiti zahtjevima korisnika SES-a. Sva tri navedena satelita bit će lansirana 2024. godine i njima će se upravljati iz sjedišta SES-a u Luksemburgu.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top