skip to Main Content
SES je od EIB-a pozajmio 300 miliona eura

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmila je iznos od 300 miliona evra luksemburškom satelitskom operateru SES (Astra) . Zajam EIB-a će pomoći u financiranju tri potpuno digitalna SES satelita koji opslužuju Zapadnu Evropu, Afriku i Bliski istok.

EIB, finansijska institucija Evropske unije, i vodeći svjetski dobavljač rješenja za povezivanje sadržaja SES objavili su detalje svog ugovora o finansiranju od 300 miliona eura.

Sedmogodišnji kredit će pokriti investicije vezane za dizajn, nabavku i lansiranje tri ranije najavljena satelita koji će pružati napredne usluge emitovanja i širokopojasnog pristupa u zapadnoj Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Zajam je najveći iznos koji je EIB ikada dala kompaniji sa sjedištem u Luksemburgu.

Projekat, podržan kroz finansiranje EIB-a, uključuje nabavku tri satelita od Thales Alenia Space za pružanje televizijskog emitovanja i mrežnih usluga. Satelitski operater SES priprema dva nova satelita, Astra 1P i Astra 1Q, za poziciju 19,2°E , i satelit SES 26 na 57°E.

Dva od tri satelita su fleksibilni i potpuno softverski definirani sateliti nove generacije, koji će omogućiti rekonfiguraciju usluga i trenutno prilagođavanje na orbiti zahtjevima korisnika SES-a. Sva tri navedena satelita bit će lansirana 2024. godine i njima će se upravljati iz sjedišta SES-a u Luksemburgu.

 

108

Vezani članci

Back To Top
Search