SES potvrdio 3 milijarde USD FCC gotovine primljen

0
ses-potvrdio-3-milijarde-usd-fcc-gotovine-primljen
SES potvrdio 3 milijarde USD FCC gotovine primljen

Kompanija SES primila je 2,99 milijardi dolara (2,81 milijardi evra) kompenzacije od FCC-a. U rezultatima trećeg kvartala, objavljenim dva dana ranije nego što je prvobitno najavljeno, takođe je navedeno da će sledeći par satelita O3b/mPOWER biti lansiran u narednih nekoliko dana. Q3 Glavne karakteristike su:

 • Prihod (godina do danas) od 1,494 milijarde evra (+0,2% YOY), uključujući 507 miliona evra u trećem kvartalu 2023. godine (+3,1% YOY)
 • Video prihod od 727 miliona evra predstavlja smanjenje od 4,3 odsto u poređenju sa YTD 2022. Video je bio za 3,2 odsto niži u odnosu na prethodnu godinu.
 • Mreže +5,0% YOY sa mobilnošću, vladom i rastom fiksnih podataka; Video – 3,2% YOY sa potpisanim ugovorima od 445 miliona evra
 • Američka C-band ubrzana isplata preseljenja (3 milijarde dolara pre oporezivanja) u potpunosti primljena u oktobru 2023. godine
 • Dodatni prihodi od odobrenja C-banda od 445 miliona dolara tek treba da stignu
 • Lansiranje O3b 5 i 6 početkom novembra
 • Postojeća flota O3b pretrpjet će kraće ‘u orbiti’ života. 2 O3B letjelice za izgradnju
 • Boeing plaća O3B kompenzaciju za greške
 • Otkup akcija od 150 miliona evra (najavljen 3. avgusta 2023. godine) koji će početi u novembru 2023. godine
 • SES planira da iskoristi poziv za 550 miliona evra hibridne (stalne) obveznice u januaru 2024. godine.
 • Zaostatak ugovora 30. septembra 2023. godine iznosio je 4,7 milijardi evra (5,7 milijardi evra bruto zaostataka, uključujući zaostatak sa klauzulama o raskidu ugovora). To je uključivalo 830 miliona dolara potpuno zaštićenog zaostalog ugovora (1,030 milijardi bruto zaostataka) za SES-17 i O3b mPOWER zajedno.
 • Adel al-Saleh imenovan za izvršnog direktora u februaru 2024. godine

Ruy Pinto, privremeni izvršni direktor kompanije SES, izjavio je: “Zadovoljni smo solidnim finansijskim rezultatima i ostajemo na putu da ispunimo naše finansijske izglede za 2023. godinu. Ostvarili smo međugodišnji rast u sva tri naša glavna segmenta Mreže i obezbedili važne video obnove koje podupiru dugoročnu generisanje gotovine i vrednost našeg poslovanja sa emitovanjem. Solidne EBITDA performanse naglašavaju naš fokus na upravljanju kontrolisanim troškovima u celom poslu.”Pinto je pojasnio trenutni stav o postojećoj floti Orb/mPower koja je pretrpjela tehničke probleme zasnovane na snazi, komentirajući: “Identifikovali smo uzroke problema sa modulima napajanja sa početna 4 satelita u orbiti i sada smo postavili plan za rješavanje tih problema. Sa ovim planom, sada očekujemo lansiranje sledeća dva O3b mPOWER satelita početkom novembra i možemo se radovati raspoređivanju kupaca i pokretanju komercijalnih usluga od početka drugog kvartala 2024. godine.”

SES je objasnio da je utvrđeno da će očekivani operativni vek i raspoloživi kapacitet početnih O3b mPOWER satelita biti znatno niži nego što se ranije očekivalo. SES je obezbedio čvrste obaveze od Boinga i obe kompanije blisko sarađuju na pružanju mogućnosti punog životnog ciklusa konstelacije. SES i Boeing planiraju nadograditi pet preostalih satelita (7-11) koji su već u proizvodnji i dodati dva dodatna satelita u sazviježđe.

“Očekuje se da će dodatna investicija povezana sa ovim planom biti u potpunosti pokrivena u okviru postojeće posvećene koverte kompanije SES, uključujući koncesije dobavljača,” navodi SES.

Analitičar Sami Kassab iz investicione banke BNP/Paribas rekao je u poruci klijentima: “C-band gotovinski račun i Q3 su mali pozitivni. Potvrda datuma lansiranja mPOWER je veoma pozitivna. Mogućnost dodavanja dva satelita u postojeći omotač kapeksa je takođe pozitivna. Potpuno obelodanjivanje finansijskog uticaja kašnjenja mPower na FY24 je jasno negativno.”