Skip to content

SES potvrđuje IRIS² konstelaciju ponudu

ses-potvrdjuje-iris²-konstelaciju-ponudu

SES je potvrdio da se pridružio grupi evropskih svemirskih i telekomunikacionih igrača, uključujući rivala Eutelsat, koji su se okupili kako bi formirali partnerstvo kako bi odgovorili na poziv Evropske komisije za tender vezan za buduću evropsku satelitsku konstelaciju IRIS² (Infrastruktura za otpornost, međusobnu povezanost i bezbednost putem satelita).

IRIS² satelitska konstelacija ima za cilj da donese novu sigurnu i otpornu infrastrukturu povezivanja evropskim vladama, preduzećima i građanima.

Otvorenim konzorcijumom upravljat će Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES i Thales Alenia Space. Konzorcijum će se oslanjati i na osnovni tim sledećih kompanija: Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio i Thales. Zajedno će imati za cilj da stvore najsavremeniju satelitsku konstelaciju zasnovanu na arhitekturi u više orbita koja bi bila interoperabilna sa kopnenim ekosistemom.

“Ovo partnerstvo će uspostaviti integrisani najbolji evropski tim za svemir i telekomunikacije u klasi širom ovih kompanija kako bi iskoristili stručnost i mogućnosti u oblasti sigurnih satelitskih komunikacionih rešenja. Konzorcijum će ohrabriti startapove, srednja preduzeća i mala i srednja preduzeća da se pridruže partnerstvu, što će rezultirati inovativnijim i konkurentnijim evropskim svemirskim sektorom u kojem će se pojaviti novi poslovni modeli,” navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Integrisani tim ima za cilj da podstakne saradnju među svim evropskim svemirskim igračima u čitavom lancu vrednosti povezivanja kako bi se omogućila strateška autonomija EU kroz pružanje suverenih, sigurnih i otpornih vladinih usluga za zaštitu evropskih građana. Tim će iskoristiti sinergiju između državne i komercijalne infrastrukture. Partneri su takođe dobro pozicionirani da pruže komercijalne usluge za premošćivanje digitalne podele preko evropskih teritorija i povećanje globalnog dometa i konkurentnosti Evrope kao prostora i digitalne moći na globalnom tržištu,” navodi se u saopštenju.

IRIS će vladama pružiti otporna i sigurna rešenja za povezivanje kako bi zaštitila evropske građane i pružaće komercijalne usluge u interesu evropskih ekonomija i društava, navodi se u saopštenju. Takođe će ojačati politiku partnerstva EU nudeći svoju infrastrukturu u inostranstvu. IRIS² je novi vodeći svemirski program EU za digitalnu, otpornu i sigurniju Evropu.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept