SES potvrđuje IRIS² konstelaciju ponudu

0
ses-potvrdjuje-iris²-konstelaciju-ponudu

SES je potvrdio da se pridružio grupi evropskih svemirskih i telekomunikacionih igrača, uključujući rivala Eutelsat, koji su se okupili kako bi formirali partnerstvo kako bi odgovorili na poziv Evropske komisije za tender vezan za buduću evropsku satelitsku konstelaciju IRIS² (Infrastruktura za otpornost, međusobnu povezanost i bezbednost putem satelita).

IRIS² satelitska konstelacija ima za cilj da donese novu sigurnu i otpornu infrastrukturu povezivanja evropskim vladama, preduzećima i građanima.Otvorenim konzorcijumom upravljat će Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES i Thales Alenia Space. Konzorcijum će se oslanjati i na osnovni tim sledećih kompanija: Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio i Thales. Zajedno će imati za cilj da stvore najsavremeniju satelitsku konstelaciju zasnovanu na arhitekturi u više orbita koja bi bila interoperabilna sa kopnenim ekosistemom.

“Ovo partnerstvo će uspostaviti integrisani najbolji evropski tim za svemir i telekomunikacije u klasi širom ovih kompanija kako bi iskoristili stručnost i mogućnosti u oblasti sigurnih satelitskih komunikacionih rešenja. Konzorcijum će ohrabriti startapove, srednja preduzeća i mala i srednja preduzeća da se pridruže partnerstvu, što će rezultirati inovativnijim i konkurentnijim evropskim svemirskim sektorom u kojem će se pojaviti novi poslovni modeli,” navodi se u zajedničkom saopštenju.

“Integrisani tim ima za cilj da podstakne saradnju među svim evropskim svemirskim igračima u čitavom lancu vrednosti povezivanja kako bi se omogućila strateška autonomija EU kroz pružanje suverenih, sigurnih i otpornih vladinih usluga za zaštitu evropskih građana. Tim će iskoristiti sinergiju između državne i komercijalne infrastrukture. Partneri su takođe dobro pozicionirani da pruže komercijalne usluge za premošćivanje digitalne podele preko evropskih teritorija i povećanje globalnog dometa i konkurentnosti Evrope kao prostora i digitalne moći na globalnom tržištu,” navodi se u saopštenju.

IRIS će vladama pružiti otporna i sigurna rešenja za povezivanje kako bi zaštitila evropske građane i pružaće komercijalne usluge u interesu evropskih ekonomija i društava, navodi se u saopštenju. Takođe će ojačati politiku partnerstva EU nudeći svoju infrastrukturu u inostranstvu. IRIS² je novi vodeći svemirski program EU za digitalnu, otpornu i sigurniju Evropu.