skip to Main Content
SES uspješno lansirao četvrti, peti C-band satelit
Ses-uspjesno-lansirao-cetvrti,-peti-c-band-satelit

U onome što satelitski operater kaže da označava konačnu prekretnicu lansiranja u svom C-band tranzicijskom planu, SES je otkrio da je satelite SES-18 i SES-19, dizajnirao i sastavio Northrop Grumman, uspješno lansirao Falcon 9 iz SpaceX-a.

Misija je obavljena sa svemirske stanice Cape Canaveral u 19:38 po lokalnom vremenu 17. marta, a dva američka satelita su četvrti i peti satelit koji će biti lansiran u sklopu SES-ovog plana tranzicije C-pojasa, nakon lansiranja SES-22 u junu 2022. i tandemskog lansiranja SES-20 i SES-21 u oktobru 2022. godine.

SES-18 i SES-19 su opisani kao suštinski delovi SES-ovog plana za postizanje programa američkog regulatora za komunikacije i emitovanje Federalne komisije za komunikacije (FCC) kako bi se očistio spektar C-opsega kako bi se bežičnim operaterima omogućilo da primene 5G usluge širom susednih SAD (CONUS), istovremeno osiguravajući da postojeći korisnici kompanije SES i dalje uživaju u neprekidnoj televiziji, radiju, i kritične usluge prenosa podataka.

Satelitski operateri čiste 300 MHz C-band spektra od 2020. godine, prelazeći korisničke usluge na preostalih 200 MHz spektra lansiranjem novih satelita, izgradnjom novih zemaljskih stanica i instaliranjem novih filtera na antene korisnika.

Pružajući ugovornu zaštitu korisnicima koji primaju video usluge u SAD-u, SES kaže da će dva nova satelita omogućiti SES-u da bezbedno očisti C-band spektar kako bi pomogao u postizanju ciljeva FCC-a za američki 5G. Očekuje se da će SES-18 početi sa radom u junu 2023. godine na 103 stepena zapadno, zamenjujući SES-3 C-band nosivost i SES-19 će biti lociran zajedno sa SES-22 na 135 stepeni zapadno.

“Ovo uspešno lansiranje predstavlja jednu od poslednjih preostalih prekretnica na našem putu ka čišćenju dela C-opsega i neverovatno smo zahvalni Northrop Grumman-u, SpaceX-u i svim našim partnerima koji su pomogli da se ovaj plan ostvari,” rekao je Steve Collar, izvršni direktor SES-a. “Sada smo na početnom nivou u zaštiti emitovanja naših korisnika, istovremeno oslobađajući ključni 5G spektar i radujemo se uspešnom završetku našeg rada mnogo pre ubrzanog roka za čišćenje FCC-a u decembru 2023. godine.”

77

Vezani članci

Back To Top
Search