Skylink će se vjerovatno preseliti na satelit Astra 5B

0

Multipleksi sa programima češko-slovačke satelitske platforme Skylink , koji se trenutno obezbjeđuju sa satelita Astra 3B , vjerovatno će se preseliti na satelit Astra 5B , koji je prije nekoliko sedmica pomjeren na 23,5°E.

S obzirom na to da se Astra 3B bliži kraju svog korisnog vijeka trajanja, neophodna je migracija na drugi satelit ,” Jaromír Glisník, član odbora direktora M7 Grupe , člana CANAL+, koji upravlja satelitskim platformama Skylink i freeSAT, objašnjeno za parabola.cz .Naš ugovorni sporazum takođe uzima to u obzir “, dodaje Jaromír Glisník.

Od svog komercijalnog lansiranja u junu 2014. godine, Astra 5B pruža svoje usluge sa orbitalne pozicije od 31,5°E za zemlje istočne Evrope i ZND. Satelitski operater SES (Astra) podijelio je pojedinačne orbitalne slotove za pojedinačne regije – za Zapadnu Evropu (bez Velike Britanije i Irske) dodijelio je kapacitet na poziciji 19,2°E, za britansko tržište konkretno na poziciji 28,2°E i za Srednju Evropu i Beneluks kapacitet na 23,5°E.

Satelit Astra 5B isporučivao je signale kupcima i gledaocima sa svoje prvobitne pozicije od 31,5°E tokom devet godina – do juna ove godine. Vezano je za kraj gruzijske satelitske platforme Magti Sat i premeštanje rumunske DTH platforme Orange TV Rumunija sa pozicije 31,5°E na novi 39°E, gde su grčki sateliti Hellas Sat 3 i Hellas Sat 4 satelitski operater sa arapskim vlasnikom su parkirani. Hellas Sat je uspio steći nekoliko originalnih klijenata SES-a (Astra) i konkurentskog Eutelsata.

31,5°E nije bio toliko uspješan za SES da bi mogao i dalje pružati svoje usluge iz ovog slota. Podsjetimo se ranijih pokušaja da se ova pozicija stvori sa starijim Sirius 2 satelitom . Zbog pada satelita, pozicija 31,5°E je kasnije otvorena od strane drugih SES satelita.

Astra 5B je na novoj poziciji od 23,5°E već oko 2 mjeseca, gdje još uvijek pruža sve usluge satelita Astra 3B. Stoga se postavlja pitanje da li su već u toku pripreme za prijenos svih transpondera – uključujući Skylink – na satelit Astra 5B. Prema riječima Jaromíra Glisnika, planovi za migraciju još nisu dostupni.

Očekujem da će se transfer dogoditi u naredne dvije godine i moguće je da će to biti Astra 5B “, rekao je Jaromír Glisník za web stranicu parabola.cz.

Zastarjeli satelit Astra 3B lansiran je u noći 22.05.2010. lansirnom raketom Ariane 5. Svemirska letjelica sa planiranim vijekom trajanja od 15 godina opremljena je sa ukupno 60 transpondera u Ku opsegu i četiri u Ka opsegu . Ukupno 40 transpondera može raditi u opsegu od 11,7 do 12,5 GHz. Još 12 transpondera od 11,45 do 11,7 GHz i također 12 transpondera u opsegu od 12,5 do 12,75 GHz. U isto vrijeme može biti u funkciji do 60 transpondera.

Astra 5B, adept za zamjenu rada satelita Astra 3B, također je lansirana u martu 2014. raketom Ariane. Satelit može ponuditi do 40 transpondera u opsegu od 11,7 do 12,5 GHz. Dakle, u istom rangu kao i Astra 3B. Očekivani vijek trajanja ovog satelita je također petnaest godina. To znači da još uvijek može pružati usluge još šest godina.

Sa tehničke tačke gledišta, tokom očekivanog budućeg prenosa usluga sa satelita Astra 3B na satelit Astra 5B, ne bi trebalo doći do ponovnog podešavanja (transponder transfera). Frekvencijski plan za opseg od 11,7 do 12,5 GHz, koji koristi M7 Group za platformu Skylink u Češkoj i Slovačkoj i usluge Canal Digitaal, TV Vlaanderen i TéléSAT u Beneluxu, isti je za oba satelita. Gledaoci stoga ne bi trebalo da registruju bilo kakvu značajnu promenu – biće osigurana signalna pokrivenost Češke Republike i Slovačke (i okolnih zemalja). Doći će samo do kratkotrajnog prekida signala prilikom ponovnog podešavanja emitiranja na drugi satelit.

parabola.cz