skip to Main Content
Slovenija: United Media dobila spor

United Media potvrdio je odluku luksemburškog regulatora ALIA o provjeravanju navodnih kršenja pravila u vezi sa pravima na prijenos velikih sportskih događaja.

Kako prenosi N1, koji je kao i United Media dio United Groupa, slučaj je pokrenuo slovenački regulator AKOS. Prema mišljenju regulatora, Sportklub United Media, koji je registrovan u Luksemburgu, trebao je prenositi kvalifikacione utakmice slovenačke košarkaške reprezentacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Međutim, ALIA je odlučila da je Sportklub pod jurisdikcijom Luksemburga. Nadalje, navodi se da nacionalna lista velikih događaja mora biti prijavljena po posebnoj proceduri u skladu s članom 14. Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama i objavljena u Službenom listu Europske unije kako bi bila važeća i obavezujuća za druge Europske unije. države članice i emiteri pod njenom jurisdikcijom. U suprotnom, nacionalna lista se ne može primjenjivati ​​na emitente osnovane u drugoj državi članici Evropske unije.

Prema ALIA-i, lista nije notificirana i objavljena u Službenom listu Evropske unije, tako da ne obavezuje Sportklub.

U komentarima nakon presude United Media je nastavio da kaže: „U isto vrijeme United Media koristi ovu priliku i još jednom poziva nadležne slovenačke organe da postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima i da se pozabave pritužbama. više puta podnosio tužbe povodom koordinisanog odbijanja velikih lokalnih telekomunikacionih operatera da pregovaraju o distribuciji televizijskih kanala na osnovu razumnih i transparentnih uslova koji su proaktivno nuđeni nekoliko puta proteklih godina. Time bi nadležni slovenski organi djelovali u najboljem interesu slovenačkih gledatelja i osigurali široku dostupnost televizijskog prijenosa važnih sportskih događaja za koje pojedini lokalni operateri tvrde da su vrhunski, ali izgleda da nisu spremni platiti poštene tržišne cijene za njih”.

185

Vezani članci

Back To Top
Search