SRG povećava naknade za satelitske pristupne kartice

srg-povecava-naknade-za-satelitske-pristupne-kartice

SRG povećava naknade za satelitske pristupne kartice od 1. januara 2023. SRG-ovi TV programi emitiraju se u šifriranom obliku iz razloga autorskih prava. Razlog: prava emitiranja za mnoge programe – posebno produkcije trećih strana i sport – primjenjuju se samo na Švicarsku. Međutim, satelitski signal se može primati širom Evrope i delova Afrike. Svako ko prima SRG programe direktno preko satelita mora ih dešifrovati.

U tu svrhu se koristi satelitska pristupna kartica. Od 1. januara 25, naknade za ovu karticu će se povećati na sledeći način:

   švajcarskih franaka (nove kartice)

    Postojeća satelitska pristupna kartica mora biti obnovljena. Ovo je neophodno svakih pet godina iz bezbednosnih razloga. Korisnici će dobiti pismo od SRG-a u odgovarajuće vrijeme. Pre toga, ne moraju ništa da rade.

    Posjetite web stranicu na www.broadcast.ch/fernsehen/satellit-dvb-s/

za više informacija o Satelitskoj pristupnoj kartici.

Zašto SRG prilagođava naknade za satelitski prijem?

Distribucija i logistika (skladištenje, otprema itd.) satelitskih pristupnih kartica nisu obuhvaćeni medijskim nametom (Serafe). SRG mora sam finansirati ovu uslugu. To se radi sa prihodima od naknade za kartice. Poslednjih godina povećani su različiti troškovi povezani sa ovom uslugom. Pored opšte inflacije, između ostalog, poštarina i troškovi transporta. S druge strane, prihodi od distribucije satelitskih pristupnih kartica padaju.

Poslednje prilagođavanje ovih naknada bilo je pre više od deset godina.

Zašto porez na karticu nije pokriven medijskim nametom (Serafe)?

Medijski namet finansira licencirane aktivnosti SRG-a, kao što su proizvodnja i emitovanje SRG-ovih usluga. Troškove individualnog prijema SRG SRG usluga mora finansirati javnost. To uključuje, na primer, mesečne naknade za kablovsku mrežu, pretplate na IP TV (Swisscom TV, Sunrise TV, itd.) ili troškove nabavke za direktan prijem putem satelita, ali i troškove za dešifrovanje programa, koje sprovodi satelitska pristupna kartica.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top