Starlink mora prestati služiti Iranu

0
starlink-mora-prestati-sluziti-iranu
Starlink mora prestati služiti Iranu

Neslužbena širokopojasna satelitska usluga SpaceX-a Iranu koja koristi Starlink mora prestati, presudila je ITU zajedno s američkim i norveškim regulatorima.

ITU (a posebno njen Odbor za radio propise, RRB) donio je odluku 27. oktobra da izjavi da SAD i Norveška – kao službene obavijesti administracije za Starlinkove frekvencije – moraju onesposobiti Starlink terminale koji se koriste u Iranu i rekavši da njihovo raspoređivanje predstavlja jasno kršenje međunarodnih propisa.Situacija u Iranu je donekle komplikovana jer su zvaničnici iranske vlade navodno instalirali Starlink terminale u zemlji kako bi dokazali da su Starlink signali dostupni u Iranu. Njihova instalacija je nezakonita upotreba Starlinka implicira SpaceX.

ITU-ov RRB je izjavio: “Informacije koje su dostavljene od strane [Iran] Pokazao je da Starlink terminali mogu da šalju transmisije sa svoje teritorije i da je satelitski sistem bio u stanju da odredi prenos terminala korisnika satelita koji potiču iz Irana.

“Odredba u uslovima usluge sa svojim kupcem da je korišćenje terminala na teritorijama na kojima nisu bili ovlašćeni nije bilo dovoljno da se odrekne odgovornosti satelitskog operatera i pružaoca usluga da onemogući rad terminala na takvim teritorijama,” dodaje RRB.

Američke i norveške vlasti dostavile su RRB-u da usluga Starlink u Iranu nije dozvoljena ili odobrena od strane SpaceX-a.

Elon Musk je ranije tvrdio da je raspoređivanje Starlinka u Iranu bilo ohrabreno od strane američkog State Departmenta.