skip to Main Content
Starlink dostigao milion pretplatnika
Starlink-potvrdio-1m-subs

Starlink, širokopojasni pristup SpaceX-a putem satelitske službe, objavio je da je dostigao milion pretplatnika.

“Starlink sada ima više od 1,000 aktivnih pretplatnika — hvala svim kupcima i članovima Starlink tima koji su doprinijeli ovoj prekretnici,” napisao je Starlink na Twitteru u decembru navečer.

Ovo je veliko dostignuće, ali neki potrošači se žale na pad brzine preuzimanja koje sada nudi Starlink. Zaista, neki regioni Sjedinjenih Država više ne mogu da se prijave osim da idu na listu čekanja za uslugu, takva je potražnja, a samim tim i smanjenje brzine veze.

Specijalista za testiranje brzine Ookla kaže da se smanjenje brzine veze kreće od 9% do 54 procenta, a da Starlinkova infrastruktura “izvija” pod rastućom korisničkom bazom. Trenutna i buduća lansiranja satelita će pomoći u rješavanju ovih problema.

Sadašnjih milion korisnika je postignuto od kada je najavljeno u maju 500, a potpomognuto je smanjenjem cena u avgustu 2022 što je dovelo do porasta broja korisnika. Elon Musk je u septembru izjavio da je Starlink proizveo milion korisničkih terminala.

Međutim, milion aktivnih podmornica je dobar broj i sugeriše da bi Starlink mogao biti samo nekoliko nedelja udaljen od pobede Hjuza, koji je sa oko 1,2 miliona subova najveći svetski satelitski internet servis.

Starlink ima odobrenje od FCC-a za lansiranje još 7,500 Version 2 satelita. Ali Starlink je hteo da lansira novu letelicu.

Međutim, moglo bi biti da Starlink pati od vlastitih ograničenja za proizvodnju terminala i jela. Postoje izveštaji koji sugerišu da Starlink izlazi oko 500,000 kompleta kompleta mesečno (a time i oko 1,8 miliona godišnje).

U međuvremenu, postoje – još uvijek – mnoga netaknuta područja na planeti koja se smatraju djevičanskim teritorijama za Starlink. Među njima su i Indija i mnoge druge zemlje u Južnoj Aziji. Afrika je takođe potpuno netaknuta od strane Starlink-a. Isto je i sa Saudijskom Arabijom, Egiptom, Turskom i drugim zalivskim državama. Mnogi dijelovi Južne Amerike su također neposluženi.

Rusija je, zahvaljujući ukrajinskom ratu, zabranjena.

105

Vezani članci

Back To Top
Search