Starlink vs Omnispace se pojačava

starlink-vs-omnispace-se-pojacava

Omnispace, potencijalni satelitski operater mega-konstelacije, tvrdi potencijalno štetne smetnje svojim licenciranim frekvencijama od strane Starlink širokopojasnih satelitskih signala kompanije SpaceX.

U pismu od 30. maja iz Omnispace-a FCC-u se tvrdi da eksperimentalna licenca SpaceX-a “krši uslove njegovog odobrenja radeći na visini koja nije u skladu sa SpaceX-om.” [FCC] podnošenja.” U pismu FCC-u navodi se da SpaceX generiše “štetne smetnje u frekvencijskom opsegu od 1900-1995 MHz” i time direktno u primarni licencirani satelitski sistem Omnispace-a.

SpaceX je 31. svibnja uslijedio svojim odgovorom FCC-u, rekavši da je Omnispaceovo pismo “čudno” i “napunjeno bizarnim analogijama koje ni ne pokušavaju potkrepiti njegovu tvrdnju o smetnjama”.

SpaceX optužuje Omnispace da je namjerno izbjegavao vlastita pravila i propise FCC-a i odlučio licencirati svoj sistem s telekomunikacijskim vlastima Papue Nove Gvineje. SpaceX tvrdi da Omnispace odbija da se angažuje sa SpaceX-om kako bi diskutovao i koordinirao frekvencije.

Takve koordinacijske rasprave su sasvim normalne između satelitskih operatera. “Iako Omnispace možda nije upoznat sa koordinacijom, taj proces obično zahteva učešće dva operatera,” rekao je SpaceX, dodajući da je spreman da sarađuje sa Omnispace-om u slučaju da Omnispace odluči da uloži bilo kakve ozbiljne napore da potkrepi ili reši svoje tvrdnje.

“Ako bi SpaceX-ov Direct-to-Cellular (DTC) servis ikada bio raspoređen u obimu, ukupne smetnje stotina DTC satelita vidljivih LEO-ima bile bi stotine puta veće od nivoa viđenih u ovom testu i učinile bi opseg neupotrebljivim od strane drugih operatera u velikim delovima sveta.”

Međutim, SpaceX counter-punch kaže da nije bilo stvarnih usluga emitovanih sa drevne Omnispace-ove letelice OMNI-F2, i stoga implicitno kako bi moglo doći do smetnji?

“Nedavno pismo Omnispace-a ne pokazuje da je SpaceX-ovo eksperimentalno testiranje direktno na ćeliju izazvalo štetne smetnje u dva ograničena testa koja je OmnispaceX sproveo. Umesto toga, Omnispace je samo demonstrirao svoju sposobnost da namerno konfiguriše svoj usamljeni MEO satelit za detekciju direktnih emisija SpaceX-a. To samo dokazuje da su DTC sateliti SpaceX-a radili u vreme Omnispace-ovih testova i da su ih mogli detektovati pod uskim uslovima tih testova, a ne da emisije SpaceX-a uzrokuju ili bi izazvale štetne smetnje za Omnispace,” rekao je SpaceX FCC-u 23. maja.

Omnispace je rekao FCC-u da očekuje da će 2026. godine pružiti početne DTC usluge sa 300 LEO satelita, komentarišući “Već smo završili veći deo dizajna i potvrdili njegovu održivost sa dobavljačima.”

Nagrade za uspeh bilo kog od protagonista, kao i AST Space Mobile, potencijalno su značajne. Investicioni analitičari u Morgan Stanly u poruci klijentima kažu da će Starlink Direct-to-Cellular poslovanje činiti 34,9 milijardi dolara ili 33% prihoda Starlink-a u 2040. godini. D2C će biti primarni pokretač prihoda i rasta pretplatnika za Starlink, saopštila je banka.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top