skip to Main Content
Studija: Ponašanje medija mlađe generacije Z razlikuje se
Studija:-ponasanje-medija-mladje-generacije-z-razlikuje-se

Agencija za potrošačke uvide Horowitz nedavno je puštena na slobodu FOCUS generacija slijedeća Izveštaj koji prati medijski način života generacije Z otkriva značajne razlike u medijskom načinu života 18-24-godišnje generacije Zers u poređenju sa mlađim kolegama od 13 do 17 godina.

Na primer, Gen Zers je podelio svoje vreme gledanja videa prilično ravnomerno između profesionalnog TV sadržaja i ne-TV sadržaja, kao što su video snimci koje generišu korisnici. Generacije Zers od 13 do 17 godina provode nešto veći deo svog vremena gledanja sa ne-TV sadržajem, dok stariji Gen Zers češće posvećuju veći deo vremena gledanja profesionalnom TV sadržaju.

S obzirom na to da provode više vremena sa profesionalno proizvedenim TV sadržajem, stariji Gen Zers su vjerovatnije od svojih mlađih kolega da pristupe tom sadržaju kroz sve vrste platformi — pretplatničke streaming usluge, besplatne streaming usluge, virtualne kablovske/satelitske usluge kao što su Sling TV ili Hulu sa Live TV-om, i tradicionalne kablovske/satelitske usluge — od onih koji imaju 13-17 godina.

Nešto od toga se može svesti na pristup i platformama i uslugama. Za obe starosne grupe Generacije Z, pametni telefon je uređaj na koji se sadržaj najviše strimuje svakodnevno/gotovo svakodnevno. Mlađi Gen Zers imaju manje šanse od svojih starijih kolega da imaju televizore, pametne ekrane kao što su Amazon Echo emisije i igračke konzole u svojim spavaćim sobama; Istovremeno, manje je verovatno da će njihovi stariji partneri gledati video sadržaj na tim uređajima svaki dan/skoro svaki dan.

A kada su u pitanju servisi koji se koriste za gledanje sadržaja, činjenica da mlađi (13-17 godina) Gen Zers više zavise od svojih roditelja igra ulogu u kojoj usluge mogu da koriste, što dovodi do manjeg korišćenja nekih servisa kao što su Hulu, Peacock i Paramount+. U međuvremenu, deca od 18 do 24 godine, sposobnija da donose nezavisne odluke o uslugama na koje žele da se pretplate, imaju pristup širem spektru opcija striminga u kojima mogu da uživaju.

“Često nas pitaju kako medijski brendovi mogu da se angažuju sa generacijom Zers koja izgleda toliko uronjena u sadržaj kratke forme,” otkriva Adriana Waterston, glavna direktorka prihoda i Insights & Strategy Lead for Horowitz Research. “Volim da ih podsetim da ova generacija nije prva kohorta mladih ljudi koja se bavi sadržajem kratke forme: žanr kratke forme rođen je 80-ih godina u obliku muzičkih spotova, koji su privukli pažnju mladog Gen Xers-a na isti način na koji TikTok video angažuje Gen Zers. Nije iznenađenje da mlađi ljudi, sa nižim rasponom pažnje, imaju tendenciju da budu privučeni sadržajima kraćeg oblika.”

“Dalje,” dodaje Waterston, “angažman u kratkoj formi ne kanibalizira u potpunosti gledanje u dugoj formi. Mladi i danas gledaju profesionalno producirane TV sadržaje, samo manje u odnosu na stariju publiku u okviru svoje generacijske kohorte. A ovi podaci sugeriraju da je dio toga zato što imaju manje agencije o tome čemu mogu dobiti pristup. Kako se životni stil mladih menja, kako ulaze u nove životne faze, i kako razvijaju različita interesovanja i potrebe, slediće dublje angažovanje sa sadržajem dugog oblika u nizu žanrova.

Kategorije: Članke, Širokopojasna veza, Prenos, Kabl, DTH/Satelit, OTT, OTT, Pay TV, Premija, Društveni mediji, VOD

Oznake: , , , , , , ,

33

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search