Studija: Ponašanje medija mlađe generacije Z razlikuje se

studija:-ponasanje-medija-mladje-generacije-z-razlikuje-se

Agencija za potrošačke uvide Horowitz nedavno je puštena na slobodu FOCUS generacija slijedeća Izveštaj koji prati medijski način života generacije Z otkriva značajne razlike u medijskom načinu života 18-24-godišnje generacije Zers u poređenju sa mlađim kolegama od 13 do 17 godina.

Na primer, Gen Zers je podelio svoje vreme gledanja videa prilično ravnomerno između profesionalnog TV sadržaja i ne-TV sadržaja, kao što su video snimci koje generišu korisnici. Generacije Zers od 13 do 17 godina provode nešto veći deo svog vremena gledanja sa ne-TV sadržajem, dok stariji Gen Zers češće posvećuju veći deo vremena gledanja profesionalnom TV sadržaju.

S obzirom na to da provode više vremena sa profesionalno proizvedenim TV sadržajem, stariji Gen Zers su vjerovatnije od svojih mlađih kolega da pristupe tom sadržaju kroz sve vrste platformi — pretplatničke streaming usluge, besplatne streaming usluge, virtualne kablovske/satelitske usluge kao što su Sling TV ili Hulu sa Live TV-om, i tradicionalne kablovske/satelitske usluge — od onih koji imaju 13-17 godina.

Nešto od toga se može svesti na pristup i platformama i uslugama. Za obe starosne grupe Generacije Z, pametni telefon je uređaj na koji se sadržaj najviše strimuje svakodnevno/gotovo svakodnevno. Mlađi Gen Zers imaju manje šanse od svojih starijih kolega da imaju televizore, pametne ekrane kao što su Amazon Echo emisije i igračke konzole u svojim spavaćim sobama; Istovremeno, manje je verovatno da će njihovi stariji partneri gledati video sadržaj na tim uređajima svaki dan/skoro svaki dan.

A kada su u pitanju servisi koji se koriste za gledanje sadržaja, činjenica da mlađi (13-17 godina) Gen Zers više zavise od svojih roditelja igra ulogu u kojoj usluge mogu da koriste, što dovodi do manjeg korišćenja nekih servisa kao što su Hulu, Peacock i Paramount+. U međuvremenu, deca od 18 do 24 godine, sposobnija da donose nezavisne odluke o uslugama na koje žele da se pretplate, imaju pristup širem spektru opcija striminga u kojima mogu da uživaju.

“Često nas pitaju kako medijski brendovi mogu da se angažuju sa generacijom Zers koja izgleda toliko uronjena u sadržaj kratke forme,” otkriva Adriana Waterston, glavna direktorka prihoda i Insights & Strategy Lead for Horowitz Research. “Volim da ih podsetim da ova generacija nije prva kohorta mladih ljudi koja se bavi sadržajem kratke forme: žanr kratke forme rođen je 80-ih godina u obliku muzičkih spotova, koji su privukli pažnju mladog Gen Xers-a na isti način na koji TikTok video angažuje Gen Zers. Nije iznenađenje da mlađi ljudi, sa nižim rasponom pažnje, imaju tendenciju da budu privučeni sadržajima kraćeg oblika.”

“Dalje,” dodaje Waterston, “angažman u kratkoj formi ne kanibalizira u potpunosti gledanje u dugoj formi. Mladi i danas gledaju profesionalno producirane TV sadržaje, samo manje u odnosu na stariju publiku u okviru svoje generacijske kohorte. A ovi podaci sugeriraju da je dio toga zato što imaju manje agencije o tome čemu mogu dobiti pristup. Kako se životni stil mladih menja, kako ulaze u nove životne faze, i kako razvijaju različita interesovanja i potrebe, slediće dublje angažovanje sa sadržajem dugog oblika u nizu žanrova.

Kategorije: Članke, Širokopojasna veza, Prenos, Kabl, DTH/Satelit, OTT, OTT, Pay TV, Premija, Društveni mediji, VOD

Oznake: , , , , , , ,

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top