Supersazviježđa “previše ambiciozna”

0
supersazvijezdja-“previse-ambiciozna”

U razvoju je mnogo satelitskih superkonstelacija. Elon Musk dobija dosta naslova sa svojim SpaceX Starlink sistemom, a zatim Jeff Bezos Kuiper Project, brzo rastućom SES O3b grupom satelita i postojećim orbitalnim uslugama poput iridija. No, ima i drugih, a izvještaj savjetnika za menadžment McKinsey kaže da neki od tih satelitskih operatera “stvaraju preambiciozne planove”.

McKinsey kaže da je interes za izgradnju i lansiranje komercijalno-satelitskih konstelacija i dalje visok zbog nedavnog tehnološkog napretka i smanjenja troškova, u kombinaciji sa boljim pristupom kapitalu. “Iako su se neki industrijski analitičari plašili da će privatne investicije u svemirski sektor pasti sa rekordnih maksimuma ostvarenih 2021. godine, pad u 2022. godini bio je manje ozbiljan nego što se očekivalo, a priliv kapitala bio je drugi najveći u istoriji. Uzbuđenje zbog komercijalno-satelitskih konstelacija obuhvata više sektora, a kompanije istražuju širok spektar slučajeva upotrebe, od nacionalne bezbednosti do praćenja klime do poboljšanja života na Zemlji.

Istraživanje koje je 2021. godine sproveo McKinsey pokazalo je da [some] Operateri još uvek nisu postavili nijedno sredstvo u orbitu. Ažuriranje te originalne studije iz 2023. godine otkrilo je da je interesovanje za satelitska sazvežđa “ostalo snažno” i nastavilo da raste. Broj najavljenih satelitskih konstelacija sada je znatno veći od 300, u odnosu na oko 250 sredinom 2019. godine, navodi McKinsey.

Ali, i evo problema, “Stvarnost i dalje zaostaje za očekivanjima. Za najavljena sazvežđa, oko 45 odsto još nije imalo nijedno lansiranje satelita, a oko 10 odsto ima stagnantan rast, definisan kao da nema lansiranja više od godinu dana,” kaže Mekinsi.

S druge strane, kaže kompanija, “pozitivan zamah raste. Iako su mnogi operateri doživeli mali rast, skoro 30 odsto sazvežđa je lansiralo satelite tokom protekle godine, u poređenju sa samo oko 15 odsto sredinom 2021. godine.

“Do kraja 2023. godine očekujemo da će trenutna sazvežđa, uključujući megasazvežđa u negeosinhronoj orbiti koja omogućavaju komunikaciju, nastaviti da napreduju i da će se pojaviti neka nova. Istovremeno, povećat će se i broj sazviježđa koja su otkazana, bilo formalnom najavom ili jednostavno neostvarivanjem napretka. Industrijski preduzetnici koji prate ova dešavanja mogu steći uvid u faktore koji izdvajaju uspešna sazvežđa od ostalih,” kaže Mekinsi.