Supersazviježđa “previše ambiciozna”

supersazvijezdja-“previse-ambiciozna”

U razvoju je mnogo satelitskih superkonstelacija. Elon Musk dobija dosta naslova sa svojim SpaceX Starlink sistemom, a zatim Jeff Bezos Kuiper Project, brzo rastućom SES O3b grupom satelita i postojećim orbitalnim uslugama poput iridija. No, ima i drugih, a izvještaj savjetnika za menadžment McKinsey kaže da neki od tih satelitskih operatera “stvaraju preambiciozne planove”.

McKinsey kaže da je interes za izgradnju i lansiranje komercijalno-satelitskih konstelacija i dalje visok zbog nedavnog tehnološkog napretka i smanjenja troškova, u kombinaciji sa boljim pristupom kapitalu. “

Iako su se neki industrijski analitičari plašili da će privatne investicije u svemirski sektor pasti sa rekordnih maksimuma ostvarenih 2021. godine, pad u 2022. godini bio je manje ozbiljan nego što se očekivalo, a priliv kapitala bio je drugi najveći u istoriji. Uzbuđenje zbog komercijalno-satelitskih konstelacija obuhvata više sektora, a kompanije istražuju širok spektar slučajeva upotrebe, od nacionalne bezbednosti do praćenja klime do poboljšanja života na Zemlji.

Istraživanje koje je 2021. godine sproveo McKinsey pokazalo je da [some] Operateri još uvek nisu postavili nijedno sredstvo u orbitu. Ažuriranje te originalne studije iz 2023. godine otkrilo je da je interesovanje za satelitska sazvežđa “ostalo snažno” i nastavilo da raste. Broj najavljenih satelitskih konstelacija sada je znatno veći od 300, u odnosu na oko 250 sredinom 2019. godine, navodi McKinsey.

Ali, i evo problema, “Stvarnost i dalje zaostaje za očekivanjima. Za najavljena sazvežđa, oko 45 odsto još nije imalo nijedno lansiranje satelita, a oko 10 odsto ima stagnantan rast, definisan kao da nema lansiranja više od godinu dana,” kaže Mekinsi.

S druge strane, kaže kompanija, “pozitivan zamah raste. Iako su mnogi operateri doživeli mali rast, skoro 30 odsto sazvežđa je lansiralo satelite tokom protekle godine, u poređenju sa samo oko 15 odsto sredinom 2021. godine.

“Do kraja 2023. godine očekujemo da će trenutna sazvežđa, uključujući megasazvežđa u negeosinhronoj orbiti koja omogućavaju komunikaciju, nastaviti da napreduju i da će se pojaviti neka nova. Istovremeno, povećat će se i broj sazviježđa koja su otkazana, bilo formalnom najavom ili jednostavno neostvarivanjem napretka. Industrijski preduzetnici koji prate ova dešavanja mogu steći uvid u faktore koji izdvajaju uspešna sazvežđa od ostalih,” kaže Mekinsi.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top