skip to Main Content
Svemirska luka oživljava koncept lansiranja sa mora
Svemirska-luka-ozivljava-koncept-lansiranja-mora

Nekada davno postojao je Sea Launch, konzorcijum SAD/Norveška/Rusija/Ukrajina koji je koristio konvertovanu naftnu platformu plus pomoćni brod, za ekvatorijalno lansiranje raketa i njihovih satelita iz mora i korišćenje Zenit raketa. Sea Launch je djelovao od 1999. do 2014. godine i uspješno je lansirao 32 rakete, iako je pretrpio ukupno tri potpuna kvara i jedan djelimični kvar. 2015. godine je akutno završena.

Sada, novi učesnik napreduje u onome što bi moglo biti povratak koncepta. Zaista, The Spaceport Company kaže da “obnavlja svemirske luke”. Dodaje se da sa komercijalne strane, današnja potražnja za prostorom zahteva novu vrstu svemirske luke: visoku kadencu, brz preokret, isplativ i u neposrednoj blizini proizvodnih lokacija.

Kompanija Spaceport ne treba mešati sa Spaceport America sa sedištem u Novom Meksiku i sa sedištem u blizini grada Truth or Consequences u okrugu Sierra u Novom Meksiku.

Kompanija Spaceport uspešno je lansirala četiri male rakete sa plutajuće platforme u Meksičkom zalivu u okviru vežbi “dokaz koncepta.”

“Ova demonstracija pružila je brojne lekcije koje će biti uključene u naš sledeći projekat: izgradnja svemirske luke na moru sposobne za orbitalne operacije,” rekao je Tom Marotta, izvršni direktor i osnivač kompanije Spaceport. Radimo na tome da ponudimo prvu zaista komercijalnu svemirsku luku u SAD-u, koja najbolje može podržati brzo rastuću komercijalnu lansirnu industriju i ublažiti teret na vladinim rasponima.”

“Dokaz konceptnih” letova potrebnih da zadovolji Federalnu upravu za vazduhoplovstvo, kao i američku obalsku stražu da se takvim lansiranjima može uspešno upravljati.

Lansiranje se dogodilo južno od Gulfporta, Mississippi. Rakete su prethodno utovarene na platformu sa platformom, a zatim su se preselile na more. Nakon lansiranja, platforma se vraća u matičnu luku za svoju sljedeću misiju.

Rakete su došle iz Evolution Space-a, proizvođača čvrstih raketa baziranih na pustinji Mojave.

“Ponosni smo i zahvalni što smo uključeni u ono što kompanija Spaceport Company radi,” rekao je Steve Heller, izvršni direktor i osnivač Evolution Space-a.

Koncept za Spaceport Company je malo jednostavan od Sea Launcha. Lansirna platforma može otploviti na dizajniranu lokaciju, a zatim proširiti noge kako bi se usidrila na morsko dno i podigla platformu iz vode i na taj način stvorila ‘čvrstu’ lansirnu rampu.

Montaža raketa mogla bi biti bazirana na objektima kao što su lokacije Kennedy/Cape Canaveral na Floridi. Štaviše, planovi se mogu nositi sa raketama koje ciljaju nisku Zemljinu orbitu i ukupnim teretom od oko 1 tone.

Još u aprilu, kompanija je najavila partnerstvo sa Vaya Space-om, malim proizvođačem lansirnih vozila, kako bi bila domaćin lansiranja već 2025. godine.

51

Vezani članci

Back To Top
Search