Telenor prodaje satelitsku podružnicu Svemirskoj Norveškoj

0
telenor-prodaje-satelitsku-podruznicu-svemirskoj-norveskoj
Telenor prodaje satelitsku podružnicu Svemirskoj Norveškoj

Dag Stølan (CEO Space Norway), Jan Christian Vestre (Norwegian Minister of Trade and Industry) and Dan Ouchterlony (EVP and Head of Telenor Amp).” data-medium-file=”https://cdn.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2023/11/16111106/Telenor-Group-sells-Telenor-Satellite-to-Space-Norway-300×200.jpg” data-large-file=”https://cdn.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2023/11/16111106/Telenor-Group-sells-Telenor-Satellite-to-Space-Norway-900×600.jpg” src=”https://cdn.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2023/11/16111106/Telenor-Group-sells-Telenor-Satellite-to-Space-Norway-900×600.jpg” alt=”” width=”900″ height=”600″ class=”size-large wp-image-217371″>

Dag Stølan (izvršni direktor Space Norway), Jan Christian Vestre (norveški ministar trgovine i industrije) i Dan Ouchterlony (EVP i šef Telenor Amp-a).

Telenor prodaje svoju podružnicu Telenor Satellite svemirskoj Norveškoj za 2,36 milijardi NOK (201 milion evra).

Osnovana 2014. godine, Space Norway je u potpunosti u vlasništvu norveške vlade. Kompanija je lansirala nekoliko satelita, uključujući NorSat-1, NorSat-2 i NorSat-3, koji se koriste za pomorski nadzor, praćenje životne sredine i druge primene.

“Više od 20 godina našim klijentima pružamo vrhunske, visokokvalitetne radiodifuzne i podatkovne usluge putem satelita. Sada je došlo vreme za novu eru za Telenor satelit,” rekao je Dan Ouchterlony, EVP i šef Telenor Amp. “Sa svemirom Norveška, Telenor Satellite će imati industrijskog vlasnika koji ima pravu kompetentnost i koji će dati prioritet potrebnim finansijskim resursima za realizaciju potencijala kompanije. Ponosni smo na ono što smo zajedno postigli i radujemo se praćenju budućeg razvoja kompanije”.

Zbog svog vlasničkog statusa, transkcija će prvo zahtijevati odobrenje norveškog parliamenra. Očekuje se da će se zatvoriti u januaru 2024. godine.

Dag H. Stølan, izvršni direktor Svemirske Norveške, dodao je: “Mogućnosti zasnovane na satelitima važnije su nego ikad. Kombinacija delimično vladinih klijenata kompanije Space Norway i komercijalne baze klijenata Telenor satelita pružiće novoj kompaniji snažnu platformu za rast poslovanja u oba sektora. Veoma smo uzbuđeni što ćemo sklopiti ovaj sporazum i radujemo se doprinosu dugoročnom razvoju Telenor satelita”.

Telenor i Svemirska Norveška već su potpisali pismo o namerama u kojem navode strateško partnerstvo i moguće zajedničke inicijative za razvoj poslovanja, posebno u vezi sa dodatnim satelitskim kapacitetima i uslugama satelitskog konsaltinga.

Telenor Satellite posjeduje i upravlja Thor 7, Thor 6 i Thor 5, pozicioniranim na jednom stepenu zapadnog satelitskog susjedstva. Takođe iznajmljuje Spot 1 i Spot 2 korisni teret od Intelsat-a, nazvanih Thir 10-02 S1 i S2, koji se nalaze na istoj poziciji.

Broadband TV News ekskluzivno razgovara sa Erwanom Luherneom, MD SPI Internationala, o kompaniji i njenim planovima za budućnost.