skip to Main Content
Televizija u Ultra HD i HDR – satelitski prijenos igra vodeću ulogu

Trenutno se može vidjeti sve više sadržaja u Ultra HD kvaliteti (UHD): TV emisije, sportovi uživo, filmovi i serije. Satelitski prenos igra vodeću ulogu u tome. Besplatni i šifrirani programi TV programi u UHD kvaliteti već su dostupni putem satelitskog sistema Astra.

Velike slike i najbolja dostupna rezolucija najpopularnije su karakteristike prilikom kupovine televizora u Njemačkoj. Prema trenutnim tržišnim podacima gfu Consumer & Home Electronics GmbH, gotovo polovina svih televizora prodanih u 2019. godini imala je dijagonalu ekrana veću od 114 cm. 35 posto prodanih televizora 2019. imalo je sliku veću od 140 cm. Ovo povećava prosječnu veličinu slike televizora prodanih u 2019. godini na oko 45 inča. Veće slike zahtijevaju bolju rezoluciju – a time i UHD kvalitet – za izvrsno gledanje televizije.

Ultra HD je dalji razvoj prethodnog HDTV standarda. Sa trenutno 3.840 x 2.160 piksela, UHD donosi četiri puta veću rezoluciju od Full HD (1920 x 1080 piksela). U skladu s tim, UHDTV programi, filmovi i serije mnogo su oštriji na ekranu i imaju znatno više detalja o slici. Uz to, slika izgleda mirnije s UHD-om i više ne treperi.

Sa HDR (High Dynamic Range) još boljim pikselima

Viša Ultra HD rezolucija daje “više piksela”, a HDR (visoki dinamički opseg) postaju čak i “bolji” pikseli. Razlog tome je opseg kontrasta, tj. Udaljenost između najtamnijih i najsvjetlijih područja na slici. Ovo je značajno prošireno HDR-om. Ako usporedite HDR s onim što znate s HD televizora, tada je efekt kao da ste skinuli veo sa slike.

HDR pretvara crnu u super zasićenu crnu, što znači da se mnogo više detalja može vidjeti čak i u tamnim dijelovima slike. Čak su i briljantne stvari mnogo svjetlije, a boje su bolje predstavljene. HD standard može pokriti samo trećinu boja koje ljudsko oko može vidjeti. UHD značajno povećava ovaj opseg boja: može se prikazati do 76 posto vidljivog spektra boja. Pored toga, boje se prikazuju u mnogo finijim gradacijama, a gradijenti boja na slikama izgledaju mnogo fluidnije.

 

89

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat objavio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

Back To Top
Search