Terran nudi “Off the Shelf” zalihe satelita

0
terran-nudi-“off-the-shelf”-zalihe-satelita
Terran nudi “Off the Shelf” zalihe satelita

Proizvođač satelita Terran Orbital ponudio je fascinantnu ponudu industriji, rekavši da kupci mogu naručiti jedno od njegovih satelitskih jezgara (nazvano ‘autobus’) za isporuku u roku od 30 dana. Klijenti se mogu odlučiti za kompletan satelit – i iz širokog spektra opcija – uz obećanje isporuke od 60 dana.

Terran svoju uslugu naziva Responsive Space Initiative.Terran nudi 7 satelitskih konfiguracija i sa nekim snappy imenima (Triumph, Renegade, Voyager, Excelsior, Nebula, Ambassador i Enterprise). Između njih se mogu koristiti za letjelice u niskoj Zemljinoj orbiti do geostacionarnih satelita i u rasponu od malih satelita od oko 14 kg i do 650 kg.

Terran kaže da može da upravlja ovim impresivnim obavezama isporuke zbog svojih naprednih proizvodnih mogućnosti kroz implementaciju automatizacije i robotike i da pronađe firmu koja standardizuje zajedničke komponente koje se mogu napuniti i koje su zamenljive, u zavisnosti od konfiguracije autobusa. Kompanija dodaje da “ponosno dizajnira i proizvodi 85 posto svih modula i komponenti koji danas ulaze u autobus”.

Sa Responsive Space inicijativom, Terran Orbital će moći da isporuči male satove koji su fleksibilni, visokokvalitetni i pouzdani za vojne, civilne i komercijalne kupce bržim i isplativijim tempom. Sateliti za kritične misije biće isporučeni za nekoliko dana, umesto da budu potrebni godine da se završe. Kompanija je nedavno predstavila novu liniju proizvoda koja se sastoji od sedam autobusa koji su spremni za brzu isporuku i mogu se odmah dodati u inventar firme.

“Terran Orbital će sarađivati sa dobavljačima korisnog tereta za skladištenje širokog spektra korisnih tereta. To će omogućiti ispunjavanje svih zahteva kupaca, bilo da se radi o elektro-optičkom snimanju, radaru sa sintetičkim otvorom blende, komunikacijama, hiperspektralnom ili bilo kom drugom korisnim opterećenjima sa globalnom potražnjom.

Terran je 11. septembra otvorio novi objekat površine 60.000 kvadratnih metara u Irvineu u Kaliforniji i posvećen Responsive Space Initiative. Planirano je da objekat bude operativan u leto 2024. godine, a program će biti pokrenut u četvrtom kvartalu 2024. godine.

U novom pogonu Terran će povećati proizvodnju na više od 20 satelita mjesečno.

“Nedavno smo najavili naših sedam novih čarapa autobusa, danas najavljujemo koliko brzo ih možemo izgraditi. Ovo su uzbudljiva vremena ne samo za Terran Orbital, već i za industriju u cjelini.” Marc Bell, suosnivač, predsjednik i izvršni direktor, Terran Orbital.