skip to Main Content
Thales Alenia vodi ESA Quantum satelitski projekat

Thales Alenia Space je dobio vodeći ugovor za razvoj satelita zasnovanih na kvantnoj tehnologiji i njihovih zemaljskih veza. Razvoj će značiti znatno poboljšane koristi od sajber bezbednosti.

Tales i članovi konzorcijuma žele da izgrade satelite i usklade optičke zemaljske stanice do kraja 2026. godine kako bi demonstrirali planiranu kvantnu satelitsku povezanost na velike udaljenosti.

Projekat ima za cilj da razvije novu kriptografiju zasnovanu na kvantnim svojstvima laserske svetlosti kako bi informacije bile ultra sigurne.

Ostali članovi konzorcijuma su Airbus Defence & Space, te sedam firmi i manjih startupa, uključujući Alpao, Aurea Technology, Bertin Technologies, Miratlas, OGS Technologies, QTlabs i SigmaWorks. Uključene su i dvije istraživačke laboratorije: LIP6 na Univerzitetu Sorbonne i Institut za fiziku u Nici.

“Oduševljeni smo što sarađujemo sa našim partnerima na razvoju kvantnih tehnologija koje će pokazati sposobnost uspostavljanja operativnih satelitskih kvantnih komunikacionih veza na velike udaljenosti i podrške suverenitetu Evrope u ovoj oblasti,” rekao je Marc-Henri Serre, izvršni potpredsednik za telekomunikacije Thales Alenia.

61

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat objavio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

Back To Top
Search