skip to Main Content
TivúSat: Za nas je satelit 10 do 15 puta jeftiniji od zemaljskog emitiranja

Distribucija televizijskih programa putem satelita je isplativa za TivúSat. To je 10 do 15 puta jeftinije od emitovanja programa preko zemaljskih predajnika.

Luca de Bartolo, predstavnik TivúSat DTH platforme, opisao je u video prezentaciji za francuskog satelitskog operatera Eutelsat. Upravo satelit Eutelsat Hot Bird na poziciji 13°E širi programsku ponudu TivúSata od njegovog lansiranja 2009.

Odabir satelitske pozicije za pokretanje usluge TivúSat bio je relativno jednostavan – prema tadašnjim procjenama, 8 do 10 miliona italijanskih domaćinstava imalo je satelitsku antenu usmjerenu na evropski slot 13°E.

Predstavnik TivúSata dalje je u videu naveo da je na početku DTH usluge bilo ponuđeno 26 programa, sada ih ima preko 130 (i još se dodaje), od kojih je 60 u HD rezoluciji i sedam u Ultra HD. Oko 13 posto italijanskih domaćinstava ima TivúSat, što predstavlja 6 do 7 miliona gledalaca.

TivúSat zarađuje novac. Čak i ako je besplatno

TivúSat je besplatna satelitska televizija. Od gledalaca se ne naplaćuju mjesečne ili godišnje naknade. Za gledatelja, to je jednokratna investicija i ulaznica za širok spektar talijanskih, stranih i međunarodnih programa u SD, HD i 4K rezoluciji. Iako je usluga besplatna za gledaoce, operacija je isplativa za osnivače, javni Rai i privatne grupe Mediaset i Cairo Communication. Jednostavno dobija novac od emitera i proizvođača opreme za prijemnike.

Poslovni model TivúSata je kombinovan. S jedne strane dobijamo novac od emitera, a zatim dobijamo novac od proizvođača opreme koji prodaju sertifikate i prodajemo kartice za dekodiranje za set top proizvođači resivera i CA moduli “, rekao je Luca de Bartolo, direktor prodaje i marketinga satelitske platforme TivúSat.

Za TivúSat, satelit je mnogo jeftiniji od zemaljskog emitiranja

U poređenju sa zemaljskim emitovanjem, satelitska distribucija je veoma isplativa za TivúSat.

(Satelitska) tehnologija je najbolja iz više razloga: jedan je cijena, koja je mnogo, mnogo jeftinija, 10 do 15 puta, u poređenju s drugim metodama emitiranja, kao što je zemaljsko,” kaže Luca de Bartolo, prodaja i marketing Direktor satelitske platforme TivúSat .

Zašto satelitska distribucija? Jednostavno zbog komplikovanih područja Italije.

Satelit je veoma dobra tehnologija jer pokriva čitavo komplikovano područje Italije – imamo planine, imamo mora, imamo ostrva… Ovo je nešto što je vrlo specifično. (…) Niko ne želi da bude izvan pokrivenosti TV signalom”, dodao je Luca de Bartolo.

parabola.cz

230

Vezani članci

turksat-jaca-veze-sa-afrikom

Türksat jača veze sa Afrikom

Türksat je potpisao memorandum o saradnji sa Crystal TV-om, koji emituje sa svog satelita Türksat 4A u Gani. U saopštenju...

uspjesno-lansiran-satelit-arabsat-badr-8

Uspješno lansiran satelit Arabsat Badr-8

Arabsat Badr-8 uspješno lansiran: s Airbusovim inovativnim optičkim komunikacijskim korisnim opterećenjem TELEO TOULOUSE — The Airbusov satelit Arabsat Badr-8 Lansiran...

Back To Top
Search