United Group preuzima Bulsatcom

0

United Group, vodeći telekomunikacioni i medijski operater u jugoistočnoj Evropi, objavila je danas potpisivanje ugovora o kupovini Bulsatcoma, DTH satelitske platforme u Bugarskoj.

Ova akvizicija je dio strategije United Groupa za dalje širenje i jačanje prisustva na tržištu u Bugarskoj. United Group trenutno posluje u osam zemalja u regionu, a ova najnovija akvizicija dodatno će ubrzati rast Grupe.Bulsatcom, osnovan 2000. godine, je dobavljač DTH satelitske televizije na bugarskom tržištu plaćene televizije. Kompanija trenutno opslužuje TV i širokopojasne korisnike, uključujući rezidencijalne i poslovne pretplatnike, putem DTH satelitske televizije, IPTV-a i širokopojasnog interneta. Također upravlja vlastitom nacionalnom optičkom infrastrukturom i maloprodajnom distributivnom mrežom.

Zatvaranje transakcije zavisi od prijema svih važećih antimonopolskih odobrenja.

Victoriya Boklag, glavni izvršni direktor United Grupe, rekla je: „Kupina Bulsatcoma je još jedna važna prekretnica za poslovanje United Grupe u Bugarskoj, ključnom tržištu za našu strategiju rasta. Ostajemo posvećeni pružanju bugarskih potrošača najkvalitetnijih proizvoda i usluga i nastavićemo da ulažemo u infrastrukturu, sadržaj i tehnologiju.”

Nikolaj Andreev, glavni izvršni direktor Vivacoma, rekao je: „Znamo da je Bulsatcom prošao kroz teška vremena i da je bio pod ozbiljnim izazovima u trenutnom ekonomskom okruženju. No, uvjereni smo da je ova transakcija odlična prilika da se ovaj posao oporavi i ubrza svoj razvoj. Pridruživanjem United Group porodici, Bulsatcom korisnici će dobiti pristup širokom spektru pogodnosti uključujući visokokvalitetne i inovativne proizvode koji obuhvataju širokopojasne, DTH i 5G tehnologije. Naše ulaganje u tržište potaknut će poboljšanja trenutnih usluga i korisničkog iskustva.”

United Grupa je ušla na bugarsko tržište 2020. godine akvizicijom Vivacoma. Od tada je poduzeo niz značajnih koraka kako bi ojačao svoje prisustvo i pokrenuo inovacije na tržištu. Među dostignućima United Grupe je razvoj najveće 5G mreže u zemlji i uvođenje prve 10GIGA optičke mreže. United Group je također bugarskim potrošačima omogućila prve 5G neograničene tarife i pristup nagrađivanoj EON TV platformi.