skip to Main Content
United Media se širi u Crnoj Gori

United Media potpisao je pismo namjere o kupovini 51% novina, web stranice i TV Vijesti u Crnoj Gori.

Prema pismu namjere, United Media, kao novi dioničar, prihvaća poštivanje i zaštitu uređivačke nezavisnosti i autonomije Vijesti. Glavni urednik će se i dalje birati na prijedlog lokalnih suvlasnika i Fonda za razvoj medija (MDIF), investicionog fonda sa sjedištem u New Yorku koji podržava slobodu medija i od početka je manjinski dioničar Vijesti.

Prema riječima profesora Miodraga Perovića, jednog od osnivača Vijesti, „Sve tri platforme sistema Vijesti bile su izložene egzistencijalnoj prijetnji i od strane monopolista i nacionalista skoro deceniju i po zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnosti novinarstvo. Ulazimo u partnerstvo s UM -om uvjereni da će to dati dodatnu snagu našim medijima jer njeguje liberalne vrijednosti i novinarstvo koje karakteriziraju sistem Vijesti u širem prostoru odanom tim vrijednostima ”.

Izvršni direktor MDIF -a Harlan Mandel prepoznao je razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće zasnovanu na vrijednostima njihovog brenda i ukorijenjenu u snazi ​​njihovog objektivnog izvještavanja.
“U ovom trenutku vidimo epidemiju suzdržanih medija u Evropi, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok je medijsko tržište na Balkanu i dalje izuzetno teško pokrenuti nezavisne medije i poslovati na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najutjecajnija brenda u regiji, prepoznata po nezavisnom novinarstvu, dobrodošla je jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo i dalje bude središte načina poslovanja Vijesti ”.

Aleksandra Subotić, izvršna direktorka United Media, rekla je: „Uvijek smo vjerovali da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva. U tom kontekstu cijenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da su se oduprli raznim pritiscima i uspjeli svoj posao obaviti profesionalno. Radujemo se budućem partnerstvu i vjerujemo da će ono osigurati da se ovaj medijski sistem u budućnosti proširi i da kvalitetni sadržaji novinara Vijesti dođu do šire publike ”.

MDIF je neprofitni investicioni fond koji 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. Ima manjinski udio u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim novinama i jedinom nezavisnom TV stanicom u Crnoj Gori.

United Media dio je United Group, vodećeg provajdera telekomunikacija i medija u jugoistočnoj Evropi.

110

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat isplatio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

kanada-investira-u-mda

Kanada investira u MDA

Kanadska vlada će uložiti 1,2 milijarde kanadskih dolara (0,81 milijardi evra) u svemirsku robotiku i satelitski biznis MDA (bivši Macdonald,...

Back To Top
Search