skip to Main Content
Većina etiopskih satelitskih TV kanala migrira na 57 stepeni istočno
Vecina-etiopskih-satelitskih-tv-kanala-migrira-na-57-stepeni-istocno

Autor

Etiopija je predstavila 1. januara 2021 kao datum prelaska na većinu satelitskih TV kanala 57 stepeni istočno.

Od 1. januara 2021, etiopska TV publika pristupit će većini svojih omiljenih etiopskih TV kanala na Ethiosat-u na 28 stepeni istočno. Etiopski gledaoci trebali bi da njihov lokalni instalater satelitskih antena prilagodi položaj svoje antene kako bi pristupili platformi Ethiosat izravno do kuće, nakon najave etiopske vlade u utorak 15 decembar u Adis Abebi.

Sporazum o partnerstvu potpisan između Etiopske radiodifuzne uprave (EBA), Etiopskog svemirskog naučnog i tehnološkog instituta (ESSTI), koji je zastupao etiopsku vladu, javne i privatne emitere i SES, lider u globalnim rješenjima za povezivanje sadržaja, označava početak nove doba za TV gledaoce u Etiopiji dok se zemlja trajno kreće ka objedinjavanju etiopskog sadržaja u jedno glavno TV susjedstvo.

Ethiosat je prvi u Etiopiji posvećen besplatni air (FTA) TV platforma, hostirana na SES-ovom NSS – 12 satelit. Platforma je pokrenuta u oktobru 2019 kao rezultat sporazuma između Udruženja etiopskih emitera (AEB), Etiopska radiodifuzna korporacija (EBC) i SES da konsolidiraju sve etiopske TV kanale i emitiraju ih s jedne orbitalne pozicije, umjesto da gledaoci kreću kroz mnoštvo stranih kanala.

Zajedno s EBA-om, ESSTI i SES – sa svojim programom Elevate Installer Training – osigurat će obuku i mobilizaciju više od 20, 0 dodatnih instalatera koji pomažu u preusmjeravanju posuđa. Etiopska TV publika koja želi pristupiti Etiosatu, jednostavno treba okrenuti posuđe prema NSS – 12 ili kontaktirajte njihove lokalne instalatere. Nema potrebe za kupovinom novog Set-Top Box-a ili antene, jer će sva etiopska domaćinstva koja trenutno imaju antenu i TV moći dobiti pristup Ethiosatu.

„Migracijom većine etiopskih satelitskih TV kanala na jedno mjesto stvorili smo istinski etiopsku TV ponudu koja će koristiti ekonomiji zemlje. Zajedno s raznim radio-difuznim udruženjima i SES-om, posvećeni smo pomaganju svim etiopskim TV domaćinstvima širom zemlje da preusmjere svoje satelitske antene do kraja godine kako bi osigurali da Etiopljani i dalje imaju najkvalitetniji sadržaj “, rekao je dr. Getachew Dinku Godana, generalni direktor Etiopske radiodifuzne uprave.

“Drago nam je što možemo najaviti ovo strateško partnerstvo sa SES-om na Etiosatu koje će Etiopljanima donijeti potpuno novo televizijsko iskustvo,” rekao je Abdissa Yilma Tiku, generalni direktor Etiopskog svemirskog naučnog i tehnološkog instituta. “Ovaj savez takođe potvrđuje našu posvećenost pružanju podrške svemirskom sektoru u Etiopiji i uvjereni smo da će ova posvećena etiopska TV platforma podstaći svijetlu budućnost etiopskog medijskog sektora.”

Steve Collar, izvršni direktor SES-a, rekao je, „SES je ponosan što igra ključnu ulogu u tako važnom projektu i ostaje posvećen tome da ostatak migracije protekne u najboljem redu. Da bismo podržali migraciju, nastavit ćemo obuku lokalnih instalatera za pravilno preusmjeravanje satelitskih antena svakog TV domaćinstva i osigurati da Ethiosat može pružiti vrhunski kvalitet i zadovoljstvo gledatelja. “

Ethiosat trenutno isporučuje 65 kanale etiopskim kućama, sa 16 tih kanala koji su već u visokoj rezoluciji (HD) kvalitetu , koji će biti ekskluzivan od 1. januara, prvi za Etiopiju.

Povezano

129

Vezani članci

Back To Top
Search