ViaSat-3 u pokretu

viasat-3-u-pokretu

ViaSat-3 Americas, koja je pretrpela veliki kvar nakon lansiranja 30. aprila, kreće se sa prvobitne testne pozicije na novu lokaciju.

Problem satelita odnosi se na njegov gigantski reflektor koji se nije pravilno rasporedio. Satelit je naknadno uzdrman i manipuliran – svim sasvim normalnim akcijama – u pokušajima da se antena nagovori na raspoređivanje.

C. H. Lukas, koji je objavio Sve stvari Prostor ViaSat-3 Americas je očigledno na putu ka orbitalnom slotu namenjenom za prateći satelit, ViaSat-3 AsiaPac.

Lukas kaže da je prije nekoliko dana ViaSat-3 podignut oko 150 km iznad normalnog geostacionarnog luka (iako ne tako visoko kao ‘groblja’ satelitska orbita za mrtve letjelice) i kretao se u zapadnom smjeru na oko 2 stupnja luka dnevno.

Lukas je 1. oktobra izvestio da je ViaSat-3 na 170 stepeni zapadno i oko 75 odsto puta do ViaSat-3 APAC slota. Sada vrši svoju tranziciju na oko 50 km iznad geostacionarnog luka i time ne stvara probleme za radne satelite koje preleti.

Viasat nije objavio vest o očekivanoj korisnosti ViaSat-Americas-a i da li će imati potencijalni radni vek u orbiti ili će biti predmet zahteva za osiguranje.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top