skip to Main Content
Virgin Orbit procijenio neuspjeh rakete
Virgin-orbit-procijenio-neuspjeh-rakete

Virgin Orbit je objavio da je lansiran Cosmic Girl Kornvol 9. januara “eventually fell short of reaching its target orbit”. Kompanija je priznala da napor nije bio trenutak za pamćenje. Investitori su podelili to osećanje i poslali cenu akcija Virdžin orbit holdingsa na berzi Nasdak koja je pala za 22 odsto 10. januara, a time i pad od 83 odsto od kada su akcije plutale na Nasdak-u.

U dokumentima koji su podneti britanskim vlastima navodi se da procena rizika kompanije Virdžin orbit procenjuje da njene misije imaju 27 odsto šanse za neuspeh i da, iako je planirala 17 lansiranja iz britanskih postrojenja do 2030. godine, četiri od tih lansiranja bi mogla da propadnu.

Susannah Streeter, viši analitičar za investicije i tržišta u investicionim savjetnicima Hargreaves Lansdown, rekla je: “Bilo je velikih nada da će operacija biti početak svjetlije budućnosti za Virgin nakon problema koji su pogodili kompaniju od kada je postala kompanija kojom se javno trguje. Stopa opekotina u gotovini za kompaniju je ogromna, a izgledi za prihode su značajno smanjeni. Iako je svemir možda najavljen kao nova investiciona granica, poduhvati očigledno dolaze sa ogromnom količinom rizika. Ovo je veliki korak unazad za Virgin Orbit i za Cornwallove ambicije kao nove lansirne rampe za svemirske poduhvate, ali problemi možda neće biti nepremostivi.”

“Nakon uspješnog polijetanja sa piste u Spaceport Cornwallu – koja je prije samo nekoliko sedmica transformirana iz puke ploče praznog cementa na komercijalnom aerodromu u najnoviji svjetski operativni centar za lansiranje svemira – i putovanja u označenu zonu ispuštanja, Cosmic Girl, prilagođeni 747 koji služi kao nosač aviona LauncherOne sistema, Raketa je uspješno lansirana,” saopštila je kompanija Virgin Orbit.

“Raketa je zatim zapalila svoje motore, brzo je krenula hipersonično i uspješno stigla do svemira. Let je zatim nastavljen kroz uspješnu fazu razdvajanja i paljenja druge faze. Međutim, u jednom trenutku tokom ispaljivanja motora druge faze rakete i sa raketom koja se kretala brzinom većom od 11.000 milja na sat, sistem je doživeo anomaliju, čime je misija prerano okončana,” navodi se u saopštenju kompanije.

Dan Hart, izvršni direktor Virgin Orbita, rekao je: “Iako smo veoma ponosni na mnoge stvari koje smo uspešno postigli u okviru ove misije, svesni smo da nismo uspeli da našim klijentima pružimo lansirnu uslugu koju zaslužuju. Prvi put priroda ove misije dodala je slojeve složenosti kroz koje je naš tim profesionalno upravljao; Međutim, na kraju se čini da nas je tehnički kvar spriječio da isporučimo konačnu orbitu. Neumorno ćemo raditi na razumevanju prirode neuspeha, preduzimanju korektivnih akcija i povratku u orbitu čim završimo punu istragu i proces osiguranja misije.”

Matt Archer, direktor komercijalnih svemirskih letova u britanskoj svemirskoj agenciji, rekao je: “Sinoć je Virgin Orbit pokušala prvo orbitalno lansiranje iz svemirske luke Cornwall. Pokazali smo da je Velika Britanija sposobna da lansira u orbitu, ali lansiranje nije bilo uspešno u dostizanju potrebne orbite. Blisko ćemo sarađivati sa Virgin Orbit dok istražuju šta je izazvalo anomaliju u narednim danima i nedeljama. Iako je ovaj rezultat razočaravajući, lansiranje svemirske letjelice uvijek nosi značajne rizike. Uprkos tome, projekat je uspeo da stvori horizontalnu mogućnost lansiranja u Spaceport Cornwall, a mi ostajemo posvećeni tome da postanemo vodeći provajder komercijalnog malog lansiranja satelita u Evropi do 2030. godine, sa vertikalnim lansiranjima planiranim iz Škotske.”

Melissa Thorpe, šefica Spaceport Cornwalla, dodala je: “Tako smo nevjerovatno ponosni na sve što smo postigli sa našim partnerima i prijateljima širom svemirske industrije ovdje u Velikoj Britaniji i SAD-u – stigli smo u svemir – prvo u Velikoj Britaniji. Nažalost, saznali smo da je Virgin Orbit doživio anomaliju, što znači da nismo ostvarili uspješnu misiju. Danas smo inspirisali milione i nastavićemo da inspirišemo milione drugih. Ne samo sa našim ambicijama, već i sa našom snagom. Da, svemir je težak, ali tek smo počeli.”

20

Vezani članci

Back To Top
Search