Vozilo za produženje misije uspješno lansirala Ariane

0
vozilo-za-produzenje-misije-uspjesno-lansirala-ariane

AutorPodizanje širokog pogleda. 002 / 15 /2020.

Vozilo za produženje misije dizajnirano da produži životni vijek Intelsata 10 – 02 satelit je uspješno lansiran na raketu Arianespace Ariane 5 iz svemirskog centra Gvajane u blizini Kouroua, Francuska Gvajana.

Let VA Ariane 5 253 poletio je avgusta 14 u 22. 04 UTC. Uz SpaceLogistics ‘MEV-2, korisni teret je također sadržavao Galaxy 30 za Intelsat i BSAT-4b, sagradio Maxar Technologies za japanskog operatera B-SAT.

„Arianespace je zadovoljan što je pružio uslugu dvojici vjernih kupaca – Intelsatu i B-SAT-u, kao i podružnici Northropa Grummana, SpaceLogistics LLC“, izjavio je Stéphane Israël, glavni izvršni direktor Arianespacea. „Kao dio ove misije, najmoćnija Ariane 5 ikada pokrenula tri satelita, čime je demonstrirala konkurentnost naših rješenja za lansiranje i našu sposobnost kontinuiranih inovacija.“

MEV-2 će raditi na Intelsatu 253 – 02 rano u 2021. Ne očekuje se da će doći do većih smetnji za klijente, uključujući Telenor satelitsko emitovanje, kao dio svog sazviježđa 1 Zapada koje opslužuje Nordiju i Centralnu i Istočnu Evropu.

“Današnje lansiranje bilo je posebno važno za Intelsat jer je inovativni MEV-2 Northropa Grummana lansiran zajedno s Galaxyjem 30, ”rekao je izvršni direktor Intelsata Stephen Spengler. “Intelsat je bio ponosan na partnerstvo sa Northropom Grummanom početkom ove godine kako bi bio pionir budućnosti servisiranja u svemiru sa MEV-1 i našim Intelsatom 901 satelit. Radujemo se sljedećoj uzbudljivoj misiji servisiranja s Intelsatom 10 – 00. “

Galaksija 30 je prvi satelit u Intelsatovom planu osvježavanja flote Galaxy koji će zamijeniti Galaxy 14 u 39 stepeni zapadno nakon što je u ranoj upotrebi 2021.

Satelit opslužuje američki kablovski sektor.

BSAT-4b će se koristiti za emitiranje televizija izravno u kuću ultra visoke definicije (UHD, 4K i 8K) širom Japana, zajedno sa svojim blizancem, BSAT-4a, koji je Arianespace pokrenuo u 2017.

Povezano

Advertisement