Yahsat prihodi porasli za 3% YoY

0
yahsat-prihodi-porasli-za-3%-yoy
Yahsat prihodi porasli za 3% YoY

Al Yah Satellite Communications Company (Yahsat), provajder satelitskih rešenja Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je svoje konsolidovane finansijske rezultate za devet meseci koji se završavaju 30. septembra 2023. godine.

Prihodi i normalizovana EBITDA porasli su za 3% u prvih devet meseci ove godine u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 1,2 milijarde AED (302,4 miliona evra) i AED 713 miliona, respektivno. Neto prihod se više nego udvostručio, dok je normalizovani neto prihod bio u skladu u odnosu na prethodni godišnji period od 274 miliona AED.Temelj ovih performansi istorijski su bili snažni rezultati u Mobility Solutions, Thuraya poslu koji pruža mobilne satelitske usluge koristeći L-band spektar, koji je zabeležio rast prihoda za devetomesečni period od 22% i rast u trećem kvartalu od 81% u odnosu na prethodnu godinu, podstaknut većom prodajom opreme i prihodima od usluga.

U međuvremenu, Infrastructure, najveći segment Grupe koji pruža komunikacijske kapacitete vladi UAE putem dugoročnog ugovora povezanog sa indeksom, nastavio je da povećava svoje međugodišnje prihode za jedan odsto. Managed Solutions, drugi po veličini segment Grupe, pružajući kompletna satelitska komunikacijska rješenja s dodanom vrijednošću, prvenstveno Vladi UAE-a i povezanim subjektima, izvijestio je o nešto nižim prihodima uglavnom zbog snažnog uporednog perioda, iako je i dalje dobro pozicioniran da ostvari cjelogodišnje prihode u skladu ili bolje nego prethodne godine. Data Solutions, nudeći satelitska širokopojasna rješenja podataka, zabilježila je marginalno niže prihode od manje prodaje opreme, ali je zabilježila značajno poboljšanje osnovne operativne profitabilnosti.

Detalji za period od devet meseci uključuju:

· Prihod od 1,2 milijarde AED-a, što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

· Normalizovana EBITDA od 713 miliona AED, što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu, sa snažnom maržom od 60% (prethodna godina 60%).

· Normalizovani neto prihod (profit) od 274 miliona AED, u skladu sa prethodnim periodom i održavanjem zdrave marže od 23% (prethodna godina 24%).

· Ugovoreni budući prihod od 25,3 milijarde AED-a, što je ekvivalentno 15,7 puta prihodima u posljednjih dvanaest mjeseci i predstavlja višestruko povećanje u odnosu na kraj 2022. godine (od 7,3 milijarde AED ili 4,6 puta u posljednjih dvanaestomjesečni prihod).

· Yahsatov najviši mandat ikada dodijeljen od strane vlade UAE tokom kvartala vrijednog 18,7 milijardi AED za satelitske kapacitete i upravljane usluge od čega 3,7 milijardi AED [USD 1 billion] bude primljen unapred.

· Snažna proizvodnja gotovine sa diskrecionim slobodnim novčanim tokom od 627 miliona AED (171 milion dolara), 6 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu zbog nadoknade avansa vladi UAE (oko 75 miliona dolara godišnje počevši od 2023. godine) koja je prethodno primljena tokom faze izgradnje satelita AY1 i AY2. To je u velikoj mjeri nadoknađeno poboljšanom naplatom potraživanja.

· Istorijski jak bilans stanja sa rekordno negativnim neto dugom većim od 583 miliona AED, ukupnom dostupnom likvidnošću od 2,6 milijardi AED i dugoročnom vidljivošću budućih novčanih tokova do 2043. godine, podržavajući buduća ulaganja Yahsata u organski rast (Al Yah 4 i Al Yah 5) i oportunističke akvizicije, bez uticaja na njegovu atraktivnu progresivnu politiku dividendi.

· Pozitivan neto finansijski prihod od 36 miliona AED koji ima koristi od viših kamatnih stopa na kratkoročne depozite u odnosu na prethodnu godinu.

· Na putu rasta dividende za cijelu 2023. godinu za najmanje 2% na 16,46 fila po dionici ili 402 miliona AED – na osnovu posljednje cijene dionica na zatvaranju, to i dalje podrazumijeva godišnji prinos dividende od preko 6 posto, među najvišim trenutno ponuđenim akcijama UAE-a.

· Smernice za celogodišnji prihod, EBITDA i gotovinski kapital i investicije ostaju nepromenjene, dok su smernice za diskrecioni slobodni novčani tok povećane na raspon od 514-588 miliona AED sa 477-550 miliona AED.

Ali Al Hashemi, izvršni direktor Yahsata, komentirao je: “Treći kvartal je bio jedno od nekoliko historijskih dostignuća koja jačaju buduću putanju rasta kompanije. Naš prijavljeni rast prihoda za devetomesečni period podržan jednim od najjačih zabeleženih trećih kvartala rezultirao je poboljšanim finansijskim smernicama za 2023. godinu i znači da smo dobro pozicionirani da zabeležimo naše najjače performanse ikada u toku cele godine. Naša finansijska pozicija sa rekordno niskom polugom nikada nije bila jača i nastavlja da podržava našu atraktivnu progresivnu politiku dividendi. Izgradnja satelita Thuraya-4 NGS ostaje na putu za lansiranje 2024. godine i ulazak u upotrebu u H1 2025, sa novim naprednim mogućnostima koje će nam omogućiti da ponudimo dodatne aplikacije našim klijentima. Naša najveća dodjela ugovora ikad u tromjesečju – 18,7 milijardi AED sMandat vlade UAE, koji uključuje nabavku dva nova satelita, Al Yah 4 i Al Yah 5, doveo je naše ugovorene buduće prihode na najviši nivo svih vremena i podržat će naše osnovno vladino poslovanje u budućnosti, istovremeno osiguravajući značajne predvidljive novčane tokove sve do 2043. godine.

“Ovo je veoma uzbudljiv period za Yahsat. Ova dostignuća i dalje razlikuju naš investicioni slučaj među regionalno navedenim vršnjacima i unutar globalne satelitske industrije, koja i dalje svjedoči značajnoj transformaciji. Ostajemo u snažnoj poziciji da iskoristimo mogućnosti akretivne vrednosti, potkrepljene našim jedinstvenim zaostatkom budućih prihoda i istorijski jakim bilansom stanja,” dodao je on.