Yahsat: “Rast svemira bez presedana”

yahsat:-“rast-svemira-bez-presedana”

Yahsat sa sjedištem u Abu Dhabiju objavio je Bijelu knjigu o evoluciji MENA svemirskog i SATCOM sektora. Operater kaže da je bio svedok “neviđenog rasta” u ukupnoj svemirskoj ekonomiji MENA (prema Svemirskoj fondaciji) i za koju Morgan Stenli kaže da bi mogla da poraste na preko bilion dolara za 2040.

Yahsat kaže da MENA svemirsko putovanje ima snažnu budućnost, te podsjeća čitaoce da samo njegovo ime (Al Yah, u ispravnom imenu kompanije) dolazi od arapskog imena Sjeverne ili Polske zvijezde. Yahsat, zajedno sa Thuraya, sada opslužuje više od 150 zemalja i daleko izvan svojih lokalnih susjeda.

Prvi satelit u regionu, Thuraya-1, lansiran je 2007. godine. Yahsat sada posjeduje flotu Thuraya. “Pionirska” pozicija UAE u svemiru sada se pridružuje početnim letjelicama iz Bahreina i Omana.

2025 će vidjeti Yahsatov 6. satelit (Thuraya-4) koji će postati operativan. Kompanija kaže da radi na tome da bude najveće svemirsko čvorište u regionu i da uključi proizvodnju satelita i srodne aplikacije. Ona želi da vidi nova dostignuća u uslugama vezanim za svemir, ne samo satelitsko osiguranje i finansije.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top