skip to Main Content
Slovenija predlaže evropski Netflix

Slovenija, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, predložila je članicama EU da razmotre „evropski digitalni i tehnološki suverenitet“ stvaranjem evropske internetske platforme sa striming sadržajem.

Citirajući dokument do kojeg su došle novine Politico, N1 TV izvještava da bi takva platforma pomogla evropskim emiterima da se takmiče sa američkim provajderima. Dok su nacionalne radio i TV stanice vezane nacionalnim pravilima, strane platforme neometano emitiraju njihov sadržaj.

Iako se u dokumentu, koji datira od 1. oktobra i zasniva se na prilozima evropskih zemalja, ne navodi konkretno ime Netflix ili bilo koje druge strane platforme, ove usluge se već široko koriste u cijeloj Evropi.

Netflix i Amazon Prime imaju više od 80 miliona evropskih pretplatnika, a Disney+ 10 miliona.

U tom dokumentu Slovenija kaže da želi povećati broj europskih filmova dostupnih na streaming platformama, posebno kvalitetnih filmova koji pokrivaju širok raspon sadržaja i prikladni su za različite dobne skupine.

Vezani članci

Crna Gora zabranila ruske kanale

Crna Gora zabranila ruske kanale

Crna Gora je obustavila emitovanje programa RT (Russia Today) i Sputnjika na svojoj teritoriji. Prema Balkan Insajtu , vlada je...

Back To Top
×Close search
Search