skip to Main Content
Španija će obavezati streamere da pomognu u finansiranju javnog emitera

Španska vlada obvezati će platforme za streaming kao što je Netflix da pomognu u finansiranju javnog emitera RTVE kroz doprinos od 1,5% njihovih prihoda od sljedeće godine.

Mjera je dio novog nacrta audiovizuelnog zakona u zemlji, koji bi trebalo da usvoji Congreso de los Diputados, donji dom španskog zakonodavnog tijela, Cortes Generales, u prvom kvartalu sljedeće godine.

Uključivanje međunarodnih streamera kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Disney + i HBO u obavezu izdvajanja dijela prihoda za podršku izdavaču zahtijevalo je od državnih telekom operatera i komercijalnih emitera, koji su takođe odgovorni, da stvore nivo igralište.

Streameri će takođe biti obavezni da izdvoje 5% svojih prihoda ostvarenih u Španiji za finansiranje filmova i serija evropskog porekla ili da direktno doprinose fondu za podršku audiovizuelnim delima, Fondo de Protección de la Cinematografia kojim upravlja Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA).

Prema novinama El País , pozivajući se na vladine izvore, vlasti namjeravaju izračunati iznos koji će platiti pružatelji usluga prijenosa na osnovu „stvarnih prihoda“, a ne onih koji su deklarirani kao porijeklom iz Španije, a koji će vjerovatno biti minimalni od kompanija čija je evropska baza negdje drugdje. Međutim, vlada još nije precizirala kako bi se to moglo učiniti.

Vlada će u međuvremenu također ukinuti izravni porez od 0,9% prihoda nametnutog telekom operaterima prije deset godina koji ide direktno RTVE-u, pod uvjetom da telekomunikacije koje su sada izuzete doprinesu razvoju 5G u Španiji.

One telekomunikacijske kompanije s ponudom audiovizuelnih usluga i dalje će biti obvezne plaćati 1,5% audiovizuelnih prihoda za održavanje izdavača.

Novi zakon takođe će RTVE-u pružiti veću fleksibilnost u načinu na koji prikuplja sredstva, s više mogućnosti za sponzorstvo i oglašavanje oko programa i omogućavanjem prodaje oglašavanja na digitalnim platformama koje omogućavaju pristup njegovom sadržaju nakon emitiranja.

Vezani članci

Slovenija predlaže evropski Netflix

Slovenija predlaže evropski Netflix

Slovenija, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, predložila je članicama EU da razmotre „evropski digitalni i tehnološki suverenitet“ stvaranjem evropske internetske...

Back To Top
×Close search
Search