Skip to content

5G mreža uvodi se u 30 zemalja samo u 2023.

5g-mreza

Nove brojke GSMA Intelligencea pokazuju da se očekuje udvostručenje 5G veza tijekom sljedeće dvije godine, ubrzano tehnološkim inovacijama i novim implementacijama 5G mreže u više od 30 zemalja samo u 2023. godini. Od novih mreža koje će biti postavljene 2023. godine, očekuje se da će njih 15 biti 5G samostalne mreže.

Predviđanja GSMA Intelligencea, objavljena tijekom MWC Barcelona 2023., ukazuju na značajno razdoblje rasta u smislu mobilnih pretplatnika i usvajanja u poduzećima. Potrošačke veze premašile su jednu milijardu na kraju 2022. i povećat će se na oko 1,5 milijardi ove godine – prije nego dosegnu dvije milijarde do kraja 2025. Ovaj zamah potvrđuje 5G kao najbrže generacijsko uvođenje u usporedbi s 3G i 4G. Od siječnja 2023. bilo je 229 komercijalnih 5G mreža na globalnoj razini i više od 700 5G modela pametnih telefona dostupnih korisnicima.

Rast će također doći s ključnih tržišta unutar APAC-a i LATAM-a, poput Brazila i Indije, koji su nedavno pokrenuli 5G mreže. Indija će biti posebno značajna, pri čemu se očekuje da će širenje usluga Airtela i Jioa 2023. biti ključno za daljnje usvajanje u regiji. GSMA Intelligence predviđa da će do kraja 2025. u Indiji postojati četiri 5G mreže, što će činiti 145 milijuna dodatnih korisnika.

Mnoga nova 5G tržišta koja bi trebala pokrenuti mreže 2023. nalaze se u regijama u razvoju diljem Afrike – uključujući Etiopiju i Ganu – i Azije. Danas je usvajanje 5G u podsaharskoj regiji ispod 1%, ali će dosegnuti više od 4% do 2025. i 16% 2030., uglavnom zbog zajedničkih napora industrije i vladinih organizacija da građanima omoguće povezanost.

“Do sada je usvajanje 5G bilo potaknuto relativno zrelim tržištima i slučajevima potrošačke upotrebe kao što je poboljšana mobilna širokopojasna mreža, ali to se mijenja. Sada ulazimo u drugi val za 5G u kojem će tehnologija uključiti raznolik skup novih tržišta i publike,” rekao je Peter Jarich, voditelj GSMA Intelligence.

“Proširenje na nove slučajeve upotrebe i tržišta izazvat će mobilni ekosustav da dokaže da je 5G uistinu dovoljno fleksibilan da zadovolji ove različite zahtjeve na način koji je i inkluzivan i inovativan“, pojašnjava Jarich.

Od siječnja 2023. više od 90 pružatelja fiksnih širokopojasnih usluga (od kojih su velika većina mobilni operateri) pokrenulo je komercijalne fiksne bežične usluge temeljene na 5G u preko 48 zemalja. To znači da oko 40% 5G komercijalnih mobilnih lansiranja u svijetu trenutno uključuje FWA ponudu.

U SAD-u, T-Mobile je dodao više od pola milijuna 5G FWA korisnika u 4Q21 i 1Q22 zajedno. Do 2025. godine očekuje osam milijuna FWA pretplatnika, dok Verizon cilja na pet milijuna FWA pretplatnika za isto razdoblje. A s operaterima kao što je Jio koji najavljuje ambicije povezivanja čak 100 milijuna domova diljem Indije na svoju 5G FWA mrežu, čini se da će broj FWA korisnika značajno porasti tijekom sljedećih nekoliko godina. Dok je većina trenutačnih implementacija 5G FWA usredotočena na pojaseve od 3,5–3,8 GHz, nekoliko operatera diljem svijeta već koristi 5G mmWave spektar kao pojačivač kapaciteta i performansi za nadopunu pokrivenosti koju pružaju niži pojasevi.

Do sada je samo 7% lansiranja 5G bilo u 5G mmWave spektru, ali čini se da će se to promijeniti s obzirom na 27% dodjele spektra i 35% pokusa koji već koriste 5G, mmWave pojaseve. Nadalje, samo u 2023. godini, industriji će još deset zemalja dodijeliti 5G mmWave spektar za korištenje – značajno povećanje u odnosu na 22 zemlje kojima je dodijeljen do danas. Španjolska je ove godine dobila prvu dodjelu europskog 5G mmWave spektra, što je rezultiralo time da su Telefónica, Ericsson i Qualcomm pokrenuli svoju prvu komercijalnu 5G mmWave mrežu na MWC Barcelona 2023.

Brojke GSMA Intelligencea također sugeriraju da će za operatere poslovno tržište biti glavni pokretač rasta prihoda od 5G u sljedećem desetljeću. Prihodi od poslovnih korisnika već predstavljaju oko 30% ukupnih prihoda u prosjeku za velike operatere, s daljnjim potencijalom kao mjerilima digitalizacije poduzeća. Rubno računalstvo i IoT tehnologija predstavljaju daljnje mogućnosti za 5G, pri čemu je 12% operatera već pokrenulo privatna bežična rješenja – brojka koja će rasti sa širim rasponom očekivanih implementacija IoT-a u 2023. godini.

Drugi veliki razvoj za poduzeće bit će komercijalna dostupnost 5G Advanced 2025. godine. Fokusirajući se na uplink tehnologiju, 5G Advanced poboljšat će brzinu, pokrivenost, mobilnost i energetsku učinkovitost – te podržati novi val poslovnih prilika. Istraživanje mrežne transformacije GSMA pokazalo je da polovica operatera očekuje podršku za 5G Advanced komercijalne mreže unutar dvije godine od njezina pokretanja. Iako je ovo vjerojatno optimistično, ekosustavu daje jasnu priliku za izvršenje.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept