BiH: ODRŽAN STRUČNO-EDUKATIVNI SKUP NA TEMU SIGURNOSTI DJECE NA INTERNETU U BIJELJINI

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), bila je organizator stručno-edukativnog skupa na temu sigurnosti djece na internetu u Bijeljini, a u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu učestvovali su predstavnici zakonodavnih tijela, pružaoci usluga interneta (Internet Service Providers – ISP), predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

Na skupu je predstavljen nacrt studije i održana diskusija o različitim aspektima zaštite djece na internetu, kao i mogućnostima za unaprjeđenje regulatornog okvira, prikupljene relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu, te definisani zaključci koji će biti objedinjeni nakon završetka svih stručno-edukativnih skupova.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definisati zaključke, te uz saradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu.

Projekat „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK“ Agencija realizuje tokom 2022. godine u 11 faza, od analize stanja preko izrade edukativnih materijala. ažuriranja web stranice i mobilne aplikacije, digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigumosti djece na internetu. Skupovi će biti realizovani u 5 gradova, i to, Bijeljina, Bihać, Banjaluka, Mostar i Sarajevo. Projekat je fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definisanja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme. Djeca su sve češće žrtve nasilja na internetu, izrugivanja, prevara, vrbovanja, krađe identiteta, i drugih negativnih pojava, te je cilj ovog projekta probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Agencija će, realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprjeđenju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi se stanje u oblasti zaštite djece na internetu unaprijedilo.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top