skip to Main Content
Bivši astronaut NASA-e: Pukotine na ISS-u su “ozbiljan problem”

Astronaute u svemiru od cijelog univerzuma dijele samo centimetri, a prošlog mjeseca su ruski kosmonauti otkrili pukotine na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koje bi se mogle proširiti, odnosno rasti.

Nakon otkrića pukotina postavlja se pitanje izlaganja unutrašnje atmosfere ISS-a svemiru, barem teoretski. Američka svemirska agencija NASA je saopćila da ova strukturalna šteta ne predstavlja neposrednu prijetnju, ali njen bivši astronaut se u utorak obratio predstavnicima američkog Kongresa te rekao da su ove pukotine ipak “ozbiljan” problem.

“Vjerovatno postoje pukotine koje još uvijek nismo otkrili. Koliko je meni poznato, ruski i NASA-ini inžinjeri su ih analizirali te ne razumiju u potpunosti zašto se ove pukotine sada pojavljuju”, izjavio je nekadašnji astronaut Bill Shepherd.

Ako pukotine nastave rasti, to bi moglo smanjiti očekivani životni vijek ISS-a.

Sjepherd je poznat po tome što je u NASA-inim svemirskim šatlovima putovao u orbitu četiri puta te je radio na ISS-u u vrijeme kada su se lansirali različiti originalni moduli. Godine 2000 je bio komandant prve posade na ISS-u, ali je na ovosedmičnom sastanku naglasio da je nakon dva sastanka s NASA-inim Komitetom za ISS savjetovanje, saznao više o oštećenju stanice. Pukotine su “prilično male i izgledaju kao ogrebotine na površinu aluminijskog panela i vjerovatno ih ima više”.

Ovo je ozbiljno, jer i mala pukotina na prozoru automobila može omogućiti ulazak vanjskog glasa ili stvarati buku tokom vjetrovitog vremena. Kada je riječ o svemiru, najmanja pukotina se brzo može povećati pod pritiskom zraka u ISS-u pritisnuta težinom jedne atmosfere. Ipak, gotovo je sigurno da neće doći do brze dekompresije ili eksplozije na ISS-u, bar ne uskoro.

Još uvijek ima vremena da zvaničnici odluče šta će uraditi, a veća katastrofa je malo vjerovatna.

Shepherd je rekao da pukotine ne predstavljaju neposrednu prijetnju stanici ili astronautima. Kosmonaut Vladimir Solovjov je kazatao ruskoj novinskoj agenciji RIA-i da šteta na ISS-u “izgleda loše te da će se pukotine početi širiti vremenom”.

Shepherd nije rekao da li će Rusija ili NASA nastaviti analizirati pukotine. Obje svemirske agencije obično pažljivo ispituju i otklanjaju probleme koji ne predstavljaju ozbilju prijetnju životu na ISS-u ili operacijama koje su u toku.

“Potpuno razumijevanje ovoga je prilično ozbiljan problem. Ne mislim da je ISS u neposrednoj situaciji, ali prije nego joj damo ‘zeleno svjetlo’ za višegodišnje korištenje, ovo trebamo bolje razumjeti”, dodao je Shepherd.

Činjenica je da ISS stari i da je u orbiti već 20 godina. Znakovi starosti nisu iznenađenje, posebno u ruskom dijelu koji uključuje neke od najstarijih modula na stanici te je jasno da se ISS bliži svom kraju.

223

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search