skip to Main Content
Bivši astronaut NASA-e: Pukotine na ISS-u su “ozbiljan problem”

Astronaute u svemiru od cijelog univerzuma dijele samo centimetri, a prošlog mjeseca su ruski kosmonauti otkrili pukotine na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koje bi se mogle proširiti, odnosno rasti.

Nakon otkrića pukotina postavlja se pitanje izlaganja unutrašnje atmosfere ISS-a svemiru, barem teoretski. Američka svemirska agencija NASA je saopćila da ova strukturalna šteta ne predstavlja neposrednu prijetnju, ali njen bivši astronaut se u utorak obratio predstavnicima američkog Kongresa te rekao da su ove pukotine ipak “ozbiljan” problem.

“Vjerovatno postoje pukotine koje još uvijek nismo otkrili. Koliko je meni poznato, ruski i NASA-ini inžinjeri su ih analizirali te ne razumiju u potpunosti zašto se ove pukotine sada pojavljuju”, izjavio je nekadašnji astronaut Bill Shepherd.

Ako pukotine nastave rasti, to bi moglo smanjiti očekivani životni vijek ISS-a.

Sjepherd je poznat po tome što je u NASA-inim svemirskim šatlovima putovao u orbitu četiri puta te je radio na ISS-u u vrijeme kada su se lansirali različiti originalni moduli. Godine 2000 je bio komandant prve posade na ISS-u, ali je na ovosedmičnom sastanku naglasio da je nakon dva sastanka s NASA-inim Komitetom za ISS savjetovanje, saznao više o oštećenju stanice. Pukotine su “prilično male i izgledaju kao ogrebotine na površinu aluminijskog panela i vjerovatno ih ima više”.

Ovo je ozbiljno, jer i mala pukotina na prozoru automobila može omogućiti ulazak vanjskog glasa ili stvarati buku tokom vjetrovitog vremena. Kada je riječ o svemiru, najmanja pukotina se brzo može povećati pod pritiskom zraka u ISS-u pritisnuta težinom jedne atmosfere. Ipak, gotovo je sigurno da neće doći do brze dekompresije ili eksplozije na ISS-u, bar ne uskoro.

Još uvijek ima vremena da zvaničnici odluče šta će uraditi, a veća katastrofa je malo vjerovatna.

Shepherd je rekao da pukotine ne predstavljaju neposrednu prijetnju stanici ili astronautima. Kosmonaut Vladimir Solovjov je kazatao ruskoj novinskoj agenciji RIA-i da šteta na ISS-u “izgleda loše te da će se pukotine početi širiti vremenom”.

Shepherd nije rekao da li će Rusija ili NASA nastaviti analizirati pukotine. Obje svemirske agencije obično pažljivo ispituju i otklanjaju probleme koji ne predstavljaju ozbilju prijetnju životu na ISS-u ili operacijama koje su u toku.

“Potpuno razumijevanje ovoga je prilično ozbiljan problem. Ne mislim da je ISS u neposrednoj situaciji, ali prije nego joj damo ‘zeleno svjetlo’ za višegodišnje korištenje, ovo trebamo bolje razumjeti”, dodao je Shepherd.

Činjenica je da ISS stari i da je u orbiti već 20 godina. Znakovi starosti nisu iznenađenje, posebno u ruskom dijelu koji uključuje neke od najstarijih modula na stanici te je jasno da se ISS bliži svom kraju.

199

Vezani članci

Back To Top
Search