skip to Main Content
CRNA GORA: Aukcijom 5G opsega ostvarili prihod od 8,8 miliona eura
Dodjelom radio-frekvencija iz 5G opsega vrijednih 8,8 mil EUR Crna Gora postaje lider u oblasti telekomunikacija u regionu čime još jednom pokazujemo da smo na pravom putu, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović povodom zvanične dodjele odobrenja za korišćenje radio-frekvencija operatorima Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora.
On je kazao da je Crna Gora prva u regionu Zapadnog Balkana sprovela aukciju za dodjelu radio frekvencija i da su 5G usluge sada dostupne za više od 70% stanovništva države.
Aukciju spektra za dodjelu radio-frekvencija iz 5G pionirskih opsega za javne mobilne elektronske komunikacione mreže, u saradnji sa Ministarstvom, realizovala je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost u periodu od 20. do 27. decembra prošle godine.
– Ukupni prihodi od dodjele radio-frekvencija u postupku javnog nadmetanja iznose 8,83 mil EUR. U odnosu na početne cijene ostvareni prihod je veći za 1,08 mil EUR ili nešto više od 14%. Shodno Odluci o izboru ponuđača u postupku javnog nadmetanja mobilni operatori su izvršili uplate na račun budžeta Crne Gore na ime jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija i to Crnogorski Telekom iznos od 3,1 mil EUR, Mtel iznos od 2,75 miliona i i One Crna Gora iznos od 2,97 mil EUR – saopšteno je iz Ministarstva ekonomsko razvoja i turizma.
Na ovaj način, naveli su, uspješno je realizovana dodjela radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža koju je Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2021. godine.
– Mobilni operatori su obavezni da ispune visoke zahtjeve u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom i razvoja 5G mreže. Dodjelom radio-frekvencija stiču se uslovi za dalji ubrzan razvoj mobilnih komunikacionih mreža i usluga, prije svega kroz proširenje pokrivenosti signalom na značajan dio trenutno nepokrivenih ruralnih oblasti, povećanje kapaciteta pristupnog dijela LTE mreža i ubrzan razvoj 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori – zaključio je Đurović.
61

Vezani članci

Nove rekordne brzine 5G mreže

Nove rekordne brzine 5G mreže

Ericsson i MediaTek rekli su da su postigli rekord brzine 5G veze za agregaciju nositelja (CA). Agregacija je provedena pomoću...

Back To Top
Search