CRNA GORA: Aukcijom 5G opsega ostvarili prihod od 8,8 miliona eura

Dodjelom radio-frekvencija iz 5G opsega vrijednih 8,8 mil EUR Crna Gora postaje lider u oblasti telekomunikacija u regionu čime još jednom pokazujemo da smo na pravom putu, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović povodom zvanične dodjele odobrenja za korišćenje radio-frekvencija operatorima Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora.
On je kazao da je Crna Gora prva u regionu Zapadnog Balkana sprovela aukciju za dodjelu radio frekvencija i da su 5G usluge sada dostupne za više od 70% stanovništva države.
Aukciju spektra za dodjelu radio-frekvencija iz 5G pionirskih opsega za javne mobilne elektronske komunikacione mreže, u saradnji sa Ministarstvom, realizovala je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost u periodu od 20. do 27. decembra prošle godine.
– Ukupni prihodi od dodjele radio-frekvencija u postupku javnog nadmetanja iznose 8,83 mil EUR. U odnosu na početne cijene ostvareni prihod je veći za 1,08 mil EUR ili nešto više od 14%. Shodno Odluci o izboru ponuđača u postupku javnog nadmetanja mobilni operatori su izvršili uplate na račun budžeta Crne Gore na ime jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija i to Crnogorski Telekom iznos od 3,1 mil EUR, Mtel iznos od 2,75 miliona i i One Crna Gora iznos od 2,97 mil EUR – saopšteno je iz Ministarstva ekonomsko razvoja i turizma.
Na ovaj način, naveli su, uspješno je realizovana dodjela radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega, utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža koju je Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2021. godine.
– Mobilni operatori su obavezni da ispune visoke zahtjeve u pogledu obima i dinamike pokrivanja signalom i razvoja 5G mreže. Dodjelom radio-frekvencija stiču se uslovi za dalji ubrzan razvoj mobilnih komunikacionih mreža i usluga, prije svega kroz proširenje pokrivenosti signalom na značajan dio trenutno nepokrivenih ruralnih oblasti, povećanje kapaciteta pristupnog dijela LTE mreža i ubrzan razvoj 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori – zaključio je Đurović.
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top