skip to Main Content
Da li je u toku podjela RAK-a BiH? Tražili pet miliona KM za kancelarije u Banjoj Luci i Mostaru

Zastupnik u Predstavnikom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović izrazio je sumnju u aktivnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) navodeći da je u toku podjela ove institucije.

“Odgovorno tvrdim da je RAK postala umjesto politički nezavisna institucija – privatno vlasništvo jednog čovjeka i jedne partije te da se trenutno provodi plan uspostave paralelnih agencija, jedna u Banjoj Luci, druga u Mostaru”, naveo je on u svom današnjem obraćanju javnosti.

Navodi da je sličan plan već proveden sa nezavisnim operatorom sistema kada su krajem aprila operativni centar te rezervni dispečerski centar prebačeni na Pale.

Mehmedović tvrdi da RAK-ovi rukovodioci pokušavaju pronaći prostorije u Banjoj Luci i Mostaru koje bi kupili, a u kojima bi bile smještena Agencija.

“Prije godinu dana su zatražili od Vijeća ministara da im se obezbijedi opremanje prostora, u Banjoj Luci tri miliona KM, a Mostaru dva miliona KM, što bi bilo uzeto od akumuliranog viška prihoda”, rekao je.

Navodi da je Status RAK-a utvrđen Zakonom o komunikacijama, ali da se to ne poštuje. Ističe da Hrvati i Srbi opstruišu donošenje novog sastava Vijeća RAK-a, a da je bivši direktor Predrag Kovač bezrazložno povećavao broj uposlenik kako bi smanjio broj Bošnjaka u instituciji.

“Kovač je sam donio odredbu kojom je povećao broj radnih mjesta za više od 100, a zatim ponovo izmijenio pravilnik i povećao broj uposlenik na 260 izvršilaca, a obim posla agencije nije povećan. U pozadini je opasan razlog, prvo je promijenjena nacionalna struktura pri kojem su Bošnjaci manjina”, tvrdnja je Mehmedovića.

Izvor: klix.ba

97

Vezani članci

Back To Top
Search