skip to Main Content
EK odabrala DT kao vodećeg partnera za modernu komunikacijsku mrežu visoke sigurnosti

Europska komisija odabrala je Deutsche Telekom da vodi i koordinira razvoj komunikacijske infrastrukture visoke sigurnosti EuroQCI diljem EU-a. DT će preuzeti ulogu koordinatora, radeći zajedno s partnerima Airbus DS, Thales SIX i AIT, kao i grupom stručnjaka iz znanosti i industrije, pod nazivom projekta “PETRUS”.

EuroQCI je vrlo sigurna komunikacijska mreža koja koristi metode enkripcije Quantum Key Distribution (QKD). Inicijativa stoga čini važan stup sigurne i učinkovite europske komunikacijske mreže koja je naoružana protiv kibernetičkih napada sutrašnjice. Očekivani prvi korisnici EuroQCI-ja su vladine agencije, koje zahtijevaju posebno visoku razinu sigurnosti za prijenos povjerljivih informacija. U budućnosti će infrastruktura također nuditi funkcije za tvrtke i građane, kao što su digitalni potpisi, autentifikacija i sigurno e-glasovanje.

U svojoj ulozi koordinatora projekta PETRUS, DT će olakšati suradnju između industrije i vlade dok razvijaju EuroQCI projekte u 27 država članica EU. Ovo blisko usklađivanje potrebno je za definiranje zajedničkih tehničkih standarda i osiguranje besprijekorne interoperabilnosti. EuroQCI je jedan od stupova vodećeg programa Komisije Quantum Technologies. EC ima za cilj razviti EuroQCI u kvantni internet, povezujući kvantne procesore i senzore i omogućujući distribuiranu kvantnu računalnu i komunikacijsku sposobnost diljem EU-a. Inicijativa će tako pomoći EU-u da ispuni svoj cilj Digitalnog desetljeća da bude na vrhuncu kvantnih sposobnosti do 2030. i važna je komponenta strategije kibernetičke sigurnosti EU-a.

“Kao koordinator projekta PETRUS, pridonosimo tome da Europa postane lider u kvantnoj komunikaciji i jačamo suverenitet i sigurnost komunikacija u EU-u”, rekla je Daniela Theisinger, generalna direktorica Deutsche Telekom Global Business BeLux / Francuska, odgovorna za poslovanje s europskim Institucije. “Ova će infrastruktura pružiti stvarnu korist građanima, poduzećima i našim europskim institucijama.” DT i njegovi partneri donose opsežnu stručnost i iskustvo u provedbi inovativnih tehnoloških projekata i snažnu predanost istraživanju i razvoju u području komunikacijske sigurnosti.

76

Vezani članci

Back To Top
Search