skip to Main Content
EK u februaru najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u februaru, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvještajima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

Reuters je izvijestio o službenom dokumentu u kojem su navedeni ciljevi EK-a da se smanji birokratija kako bi se glavnim operaterima pomoglo da izbace 5G. Novinska agencija je izjavila da bi mjere mogle smanjiti godišnje administrativne troškove na oko 40 milijuna eura. Najnoviji poticaj EK-a ima za cilj pomoći sa širim planom za sve Europljane da imaju pristup gigabitnoj povezanosti i 5G, kao i osigurati da 75% tvrtki koje posluju na kontinentu koriste infrastrukturu u oblaku ili AI do kraja desetljeća.

EK će 10. veljače objaviti više detalja o prijedlogu pod nazivom Zakon o gigabitnoj infrastrukturi. Godine 2022. industrijske grupe ETNO i GSMA izvršile su pritisak na Europsku komisiju da potakne velike tehnološke tvrtke da podijele troškove postavljanja infrastrukture potrebne za postizanje cilja gigabitnog povezivanja do 2030. godine.

U dokumentu EK navodno se navodi da nekoliko predloženih izmjena imaju za cilj razjasniti pravila i pojednostaviti procedure, zajedno s jasnim utvrđivanjem prava i obveza. Očekuje se da će EK također predložiti da operateri imaju nesmetan pristup fizičkoj infrastrukturi u vlasništvu ili pod kontrolom tijela javnog sektora bez obzira na njezinu lokaciju, pri čemu će Europska unija uskočiti u rješavanje sporova.

 

76

Vezani članci

Back To Top
Search