EU planira da postavi internet kabl ispod Crnog mora

EU planira da preko međunarodnih voda u Crnom moru postavi podmorski internet kabl kako bi poboljšala povezanost sa Gruzijom i smanjila zavisnost od linija koje prolaze kroz Rusiju, saznaje Fajnenšel tajms.

Zemlje članice EU sa Kavkazom će povezati kabl vrijedan 45 mil EUR i dug 1.100 kilometara.

Projekat ima za cilj da smanji “zavisnost regiona od zemaljske optičke povezanosti koja prolazi preko Rusije”, navodi Evropska komisija u dokumentu o politici.

Potrebu za crnomorskim internet kablom EU i Gruzija su zajednički identifikovale 2021. kako bi se poboljšala digitalna povezanost te istočnoevropske zemlje.

Podsticaj ideji dao je i sukob u Ukrajini, budući da se pojavila potreba da se izbjegne oslanjanje na “veze koje nisu bezbjedne ili stabilne”, navela je za Fajnenšel tajms osoba koja je upoznata sa prijedlogom.

Internet kablovi u fokusu su i zbog globalne brige oko špijunaže, jer se kopnene linije i stanice na kojima podmorski kablovi izlaze na obalu smatraju ranjivim na presretanje vlada, hakera i lopova.

Zabrinutost oko namjerne sabotaže podmorskih kablova i druge pomorske infrastrukture takođe je porasla nakon višestrukih eksplozija na gasovodima Sjeverni tok prošlog septembra.

Rajnhard Butikofer, poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Kinu, rekao je da je Rusija inače signalizirala da je spremna da cilja osjetljivu infrastrukturu.

Inače, oko 99% interkontinentalnog internet saobraćaja – podataka, poruka, e-pošte i video-poziva, prenosi se preko više od 400 aktivnih podmorskih kablova koji se protežu na 1,4 miliona kilometara.

Podzemni zemaljski kablovi takođe prenose podatke na međunarodnom nivou, a Rusija je jedna od više ruta kojima se paketi podataka kreću između Azije i Evrope i sastavni je dio povezivanja u nekim dijelovima Azije i Kavkaza.

Zapad se sekira i zbog Kine, koja je, kako piše Fajnenšel tajms počela da ometa projekte postavljanja i održavanja podmorskih internet kablova kroz Južno kinesko more jer Peking nastoji da uspostavi veću kontrolu nad infrastrukturom.

Tajvanske vlasti su nedavno okrivile kineske ribarske i teretne brodove za prekid dva internet kabla koji povezuju glavno ostrvo Tajvana sa jednim od njegovih manjih ostrva.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top