skip to Main Content
EU planira da postavi internet kabl ispod Crnog mora

EU planira da preko međunarodnih voda u Crnom moru postavi podmorski internet kabl kako bi poboljšala povezanost sa Gruzijom i smanjila zavisnost od linija koje prolaze kroz Rusiju, saznaje Fajnenšel tajms.

Zemlje članice EU sa Kavkazom će povezati kabl vrijedan 45 mil EUR i dug 1.100 kilometara.

Projekat ima za cilj da smanji “zavisnost regiona od zemaljske optičke povezanosti koja prolazi preko Rusije”, navodi Evropska komisija u dokumentu o politici.

Potrebu za crnomorskim internet kablom EU i Gruzija su zajednički identifikovale 2021. kako bi se poboljšala digitalna povezanost te istočnoevropske zemlje.

Podsticaj ideji dao je i sukob u Ukrajini, budući da se pojavila potreba da se izbjegne oslanjanje na “veze koje nisu bezbjedne ili stabilne”, navela je za Fajnenšel tajms osoba koja je upoznata sa prijedlogom.

Internet kablovi u fokusu su i zbog globalne brige oko špijunaže, jer se kopnene linije i stanice na kojima podmorski kablovi izlaze na obalu smatraju ranjivim na presretanje vlada, hakera i lopova.

Zabrinutost oko namjerne sabotaže podmorskih kablova i druge pomorske infrastrukture takođe je porasla nakon višestrukih eksplozija na gasovodima Sjeverni tok prošlog septembra.

Rajnhard Butikofer, poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Kinu, rekao je da je Rusija inače signalizirala da je spremna da cilja osjetljivu infrastrukturu.

Inače, oko 99% interkontinentalnog internet saobraćaja – podataka, poruka, e-pošte i video-poziva, prenosi se preko više od 400 aktivnih podmorskih kablova koji se protežu na 1,4 miliona kilometara.

Podzemni zemaljski kablovi takođe prenose podatke na međunarodnom nivou, a Rusija je jedna od više ruta kojima se paketi podataka kreću između Azije i Evrope i sastavni je dio povezivanja u nekim dijelovima Azije i Kavkaza.

Zapad se sekira i zbog Kine, koja je, kako piše Fajnenšel tajms počela da ometa projekte postavljanja i održavanja podmorskih internet kablova kroz Južno kinesko more jer Peking nastoji da uspostavi veću kontrolu nad infrastrukturom.

Tajvanske vlasti su nedavno okrivile kineske ribarske i teretne brodove za prekid dva internet kabla koji povezuju glavno ostrvo Tajvana sa jednim od njegovih manjih ostrva.

 

113

Vezani članci

Back To Top
Search